Rema-købmand om røveri: Det sidste, han sagde, var ”hav en god dag”
Det var et beskedent kontantbeløb, som røveren i forrige uge stak af med fra Rema 1000. Det er dog ikke beskedne roser, som Rema-købmanden har tilovers for sit personale, som håndterede situationen til topkarakter.
En mand i mørke klæder går målrettet ind ad skydedørene ved Rema 1000 i Tranbjerg. Hans ansigt er tildækket af en sort maske og en sort hue. I hans højre hånd aner man på overvågningsbillederne en stor jagtkniv.
Bestemt bevæger han sig direkte hen til kasseapparatet, hvor han beordrer personalet ved kassen at åbne den, inden han tager et bundt sedler op og lægger dem i lommen. Personalet forholder sig roligt under hele forløbet. Manden går hastigt ud, og da han kommer ud fra butikken, sætter han i løb. En kunde ved kassebåndets begyndelse læsser sine varer af. Vedkommende har ikke opdaget, at der lige er foregået et røveri af Rema 1000 i Tranbjerg.
- Han (gerningsmanden, red.) hverken råbte eller skreg. Det gik så hurtigt. Det sidste, han sagde, var ”hav en god dag”, siger Claus Høgh, der er Rema-købmand i Tranbjerg.
Han var selv på arbejde, mens røveriet fandt sted, og selvom han har arbejdet som købmand i mere end to årtier i Aarhus og sidenhen Tranbjerg, er det ikke en situation, han er vant til at være i.
- Jeg har aldrig oplevet det før, fortæller han.
Sørget for psykolog
At være udsat for røveri er en ubehagelig oplevelse, uanset om gerningsmanden er høflig undervejs. Derfor har Rema 1000 i Tranbjerg sørget for krisepsykolog til alle fire, som var på arbejde, mens røveriet fandt sted. Alle medarbejdere har det godt i dag, forsikrer købmanden.
- De har håndteret det supergodt. Selv den ansatte som sad ved kassen er ikke påvirket af det, siger Claus Høgh.
Det var ellers netop den ansatte ved kassen, som var i nærkontakt med gerningsmanden. På den overvågningsvideo, politiet frigav, kunne man se, hvordan vedkommende holdt sig i ro under forløbet. En reaktion til UG ifølge Claus Høgh.
Claus Høgh, Rema-købmand i Tranbjerg.Jeg tror ikke, gerningsmanden har været et godt sted, siden han gik ind og gjorde, hvad han gjorde. Det er heller ikke sjovt at få fem måneder for et ret beskedent beløb
- Den ansatte skal jo gøre, hvad gerningsmanden beder om i den situation, og det gør vedkommende uden at gå i panik, siger Claus Høgh.
Den ansatte ved kassen havde ikke lyst til at medvirke i artiklen her.
Det efterfølgende forløb foregik helt efter bogen, og man kunne faktisk skrive en drejebog om håndtering af røveri om det, siger han.
- Udover at jeg kom til at ringe til 114 i stedet for 112, så jeg fik lige lidt voksenskældud, smiler Claus Høgh.
Beholder kontanter
Gerningsmanden blev som bekendt anholdt dagen efter, og Østjyllands Politi får også ros med på vejen af Rema-købmanden.
- De var hurtige til at komme ud med betjente og hundepatrulje. Det var en flot reaktion, fortæller han.
Røveriet kommer ikke til at betyde, at Rema 1000 i Tranbjerg igangsætter større sikkerheds-tiltag som eksempelvis kontantfri betjening.
- Mange af vores gode kunder er – ligesom jeg selv er – af en ældre generation, og vi kan godt lide at bruge kontakter. Det vil ærgre mig, hvis man ikke kunne få lov at bruge kontanter, når man handler ind, siger Claus Høgh.
Rema 1000 har dog ikke de store kontantbeholdninger, og derfor endte butikken ikke med at blive berøvet for et katastrofalt beløb.
- Jeg tror ikke, gerningsmanden har været et godt sted, siden han gik ind og gjorde, hvad han gjorde. Det er heller ikke sjovt at få fem måneder for et ret beskedent beløb, siger Claus Høgh.