Parcelhusgrunde i Tranbjerg og Mårslet skal være med til at holde børnefamilierne i kommunen
Der er mulighed for mange nye naboer i den nordlige del af Mårslet og den vestlige del af Tranbjerg, når man kigger på temaplanen Arealer til alle boligtyper.
Faktisk er der tale om flere hundrede parcelhusgrunde, men også tæt-lav bebyggelse. Kommuneplanchefen og temaplanens ansvarlige tager os gennem processen og tankerne bag temaplanen.
Der bliver mulighed for, at Tranbjerg og Mårslet vokser. I hvert fald hvis temaplanen Arealer til alle boligtyper vedtages. Temaplanen var til behandling i byrådet 19. januar, hvor byrådet sendte planen til yderligere behandling i Teknisk Udvalg.
Planen udlægger arealer til 110 fritliggende boliger i Mårslet og 235 fritliggende boliger i Tranbjerg. Baggrunden for temaplanen er et politisk ønske om at holde på de mennesker – typisk børnefamilier – der ønsker at eje et hus i Aarhus Kommune.
Hvad er Arealer til alle boligtyper?
Arealer til alle boligtyper er en såkaldt temaplan. Den er en af ni temaplaner, som indgår i revisionen af kommuneplanen. Temaplaner kan blandt andet handle om boliger, natur og vand og bestemmer, hvilke rammer kommunen sætter for det konkrete tema.
Hvis det handler om boliger, kan det handle om, hvilke områder der må udstykkes til nye boliger. Handler det om natur kan det handle om, hvilke områder der skal fastholdes som grønne områder. Drejer det sig om vand, kan det være, hvordan kommunen håndterer spildevand eller grundvand.
Temaplanen fastlægger de overordnede linjer. I boligtemaplanen nævnt her fastlægges bestemmelser om boligtyper, grundstørrelser og så videre. Det vil først være i den efterfølgende lokalplanlægning, at mere konkrete rammer fastlægges.
Derudover udlægges der areal til cirka 90 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger i Mårslet samt cirka 270 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger i Tranbjerg. De følger med, fordi man ønsker at skabe blandede bydele, hvor det ikke er én bestemt boligtype, der dominerer.
Meningen med de sammenlagt 345 fritliggende boliger i Tranbjerg og Mårslet og mere end 2000 grunde for Aarhus Kommune i alt er kort fortalt at holde børnefamilierne i kommune. Det fortæller kommuneplanchef og ansvarlig for temaplanen, Lars Høeberg.
- Ud fra beregninger vil vi være i stand til at holde på 5-15 procent af de mennesker i alderen 30-60 år, der flytter fra Aarhus. I årsagen til flytninger spiller den store efterspørgsel og manglende udbud af grunde en stor rolle for nogle, siger kommuneplanchefen og uddyber:
- Nogle flytter selvfølgelig af andre grunde. Det kan være, man er færdig med sin uddannelse og vil hjem til sin familie eller har fået job i en anden del af landet.
Aarhus Kommune har et ønske om at skabe en blandet by, hvor der ikke skabes enklaver af den ene eller anden boligtype. Derfor er der i temaplanen også foreslået, at der udlægges areal til cirka 90 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger i Mårslet og 270 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger i Tranbjerg.
Mange hensyn
I Tranbjerg og Mårslet vil de mange boliger få stor betydning på flere måder. Først og fremmest vil det udvide byen, og nogle af de boligejere, der får nye naboer, mister måske en udsigt til det omkringliggende landskab.
Derudover vil de mange nye indbyggere i Tranbjerg og Mårslet skulle køre på vejene, sende børn i skole og daginstitutioner og også benytte fritidsaktiviteter i lokalområdet. Den store effekt, nye indbyggere har, betyder, at Lars Høeberg og Aarhus Kommune skal afveje mange ting, når de udlægger areal til nye boliger.
- Der er mange hensyn, der har spillet ind i udvælgelsen af områderne. Eksempelvis skal arealerne ligge fornuftigt i forhold til den eksisterende by, og der er en lang række interesser i forhold til natur, landskab, grundvand med mere, der sætter en begrænsning på, hvor man kan udvikle, siger Lars Høeberg.
I udlægningen af boligerne er der blandt andet indskrevet, at det ville forstærke behovet for en udbygning af Tranbjergskolen, hvis der skal være plads til de børn, der forventes at flytte med ind i de 235 boliger. Han henviser til, at boligerne er udlagt til fritliggende boliger og andre boligformer, som passer ind i Tranbjerg og Mårslet.
Lars Høeberg, kommuneplanchef i Aarhus Komme.Folk, der har sin daglige gang og bruger stedet i det daglige, har en anden indsigt og kan komme med nogle perspektiver, som vi ikke er opmærksomme på.
Han forstår samtidig, at det for naboer til ny bebyggelse kan være frustrerende, at udsigten til åbent landskab bliver erstattet af udsigt til nye boliger, og roen i udkanten af byen bliver mindre, når flere flytter ind.
- Der er ingen tvivl om, at der er mennesker, som synes, det er træls. Men det er umuligt at undgå, konstaterer Lars Høeberg og konkluderer:
- Jeg synes, det er en udmærket temaplan vi har lavet ud fra forudsætningen om, at vi skulle finde plads til flere fritliggende boliger. Vi sørger så for, at der også kommer andre boligtyper ind i områderne og får dermed forhåbentligt nogle interessante boligområder med et mere varieret udtryk og en mere blandet sammensætning, end man nogle gange ser.
Forsøgt at lytte
Da planen var i høring, kastede det reaktioner af sig. Mere end 600 borgere gav deres stemme til kende. Heriblandt gruppen ”Bevar Tranbjergs Åndehuller”, der faktisk er lykkes med at holde få et grønt område friholdt for bebyggelse.
Også i Mårslet er udlægningen af areal til boliger blevet betragteligt mindre, efter temaplanen har været i Høring. I den oprindelige plan skulle der være mulighed for 220 boliger i Mårslet og 300 i Tranbjerg.
- Jeg synes, vi har forsøgt at lytte til borgernes høringssvar. Det kan man blandt andet se i Tranbjerg, hvor borgerne var gode til at fortælle, at der var tale om et vigtigt, rekreativt område. Hvis man kigger på det samlede areal, er vi også gået fra 406 hektar til 306 hektar siger Lars Høeberg.
- Men samtidig kan vi ikke komme alle borgernes høringssvar i møde, tilføjer han.
Også et stort areal i Mårslet mellem Jelshøjvej og Hørretvej er blevet holdt fri for boliger, selv om det var en del af den oprindelige plan. Det skete blandt andet efter mange høringssvar om, at infrastrukturen ville blive for tungt belastet samt borgere, som tilkendegav, at de ikke ønskede, at arealet skulle indgå.
Høringssvar er ifølge kommuneplanchefen gode input, når rammerne for et lokalområde skal fastlægges.
- Folk, der har sin daglige gang og bruger stedet i det daglige, har en anden indsigt og kan komme med nogle perspektiver, som vi ikke er opmærksomme på, understreger han.