Musikken kan komme til Tranbjerg og Mårslet
Hvis lokale kræfter har en god idé til et musikalsk arrangement i år, kan man få tildelt puljemidler fra Music City Aarhus 2022.
Projektet handler om at genrejse musikken, som har fået en ordentlig mavepuster under corona, og selvom der vil være mange koncerter i Aarhus midtby, vil arrangørerne gerne have musikken ud i oplandet. Især hvis det kan have virkning på længere sigt.
I år skal musikken vende tilbage for fuld fanfare i Aarhus. Projektet Music City Aarhus 2022 har fået bevilget penge af Aarhus Kommune og en række fonde, og de penge skal være med til at finansiere koncerter og musikalske indslag i Aarhus.
Selvom projektet hedder ”Music City Aarhus 2022”, skal musikken ikke kun have comeback i Aarhus midtby. Hele kommunen kan være med i musikbyåret, fortæller sekretariatschef i projektet, Jesper Mardahl.
- Vi vil rigtig gerne have musikken ud uden for Ringgaden. Det er helt klart. Vi ved, at der er stor tradition for musik i Egå, Højbjerg, Åbyhøj og Aarhus Vest, siger han og fremhæver, at Tranbjerg og Mårslet bestemt kan blive en del af musikkens genrejsning:
- Nu jammer vi bare, men det kunne være, at man kunne holde fire koncerter på Testrup Højskole på fire dage eller et eller andet. De plejer at være rigtig gode til at lave et intellektuelt ’take’ på tingene.
Bæres af lokale kræfter
For at Tranbjerg og Mårslet kan blive en del af Music City Aarhus, kræver det, at de lokale kræfter melder sig på banen, fortæller Jesper Mardahl:
- Hvis der sidder nogle folk, som tænker, at ”vi skal da have noget kultur til byen”, så håber vi, at de vil melde sig på banen. Det er nødvendigt. Vi vil bare gerne have, at det trækker et publikum til.
Man kan læse mere om de to puljer, man kan søge midler fra ved at følge dette link. Man kan ansøge fra 1. februar til 1. marts.
Et oplagt sted for et musikalsk indslag kunne være bylivshuset Kirketorvet 10 i Tranbjerg. Her er Charlotte Vind Pless, der arbejder i Innovation og Medborgerskab i Aarhus Kommune og er tovholder på Kirketorvet 10, positivt stemt over for muligheden.
- Jeg synes bestemt, det lyder spændende. Vi har fået en scene både indendørs og udendørs, og vi er ved at lave et øvelokale i kælderen. Det har hele tiden været planen, at vi skal have musik herude. Kirketorvet 10 er til for at få kultur ud i oplandet, understreger hun.
Tranbjerg-MårsletLIV har desuden forsøgt at få fat i Testrup Højskole, men det har endnu ikke været muligt.
Længere perspektiver
Det er som sagt meningen, at 2022 skal være året, hvor musikken bliver genrejst. Men ideen med musikkens år har længere udsigter end bare indeværende år. De mange koncerter skal fungere som en kickstart af musiklivet, der kan bære frugt flere år frem.
- Det er også noget, vi kigger på, når vi formidler penge ud til forskellige aktører. At det får betydning på længere sigt, siger Jesper Mardahl.
Har man derfor en idé til et musikalsk arrangement, som kan styrke musiklivet i Tranbjerg og Mårslet på længere sigt, vil man være bedre stillet til at få midler fra projektet. Jesper Mardahl vurderer, at der er fine muligheder for en stærk musikkultur i Tranbjerg og Mårslet på længere sigt.
- Vi ved jo, at det er nogle resursestærke steder, siger han og pointerer, at et styrket musikliv kan være en gevinst på sigt:
- Kulturen er en af de store grunde til, at folk vælger Aarhus. Det ved vi. Det kan måske også lokke flere til oplandsbyerne. Det betyder også, at der sker noget i byen for dem, der bor der.
Stærk tradition
Grunden til, at Music City Aarhus arrangerer et musikbyår, er, at Aarhus har store musikalske traditioner og et stærkt musikmiljø, mener Jesper Mardahl.
- Vi har et enormt stærkt produktionsmiljø i Aarhus, og der er rigtig mange stærke aktører, siger han.
Derudover er der siden 80’erne med blandt andet Thomas Helmig og Anne Linnet ifølge ham kommet mange prominente musikere ud af Aarhus.
- I 90erne var det blandt andet Michael Learns to Rock og hen mod slutning Tina Dickow. Derefter kom L.O.C, Johnson og hiphoppen i 00’erne, og så er det fortsat med eksempelvis Hugo Helmig, der også var stor i Tyskland. I det store hit ”Stor Mand” af Tobias Rahim og Andreas Odbjerg, synger de jo også om Aarhus, siger Jesper Mardahl.
Musikbyåret indledes efter planen 26. marts i år med en række koncerter i Aarhus’ midtby langs en musikrute og med åbningskoncert på Bispetorvet under titlen ”Lydsporet fra en by”. Åbningskoncerten præsenterer en række kunstnere, der fremfører Aarhus-sange gennem tiden.