200 på få måneder: Internatet i Tranbjerg får næsten dagligt herreløse dyr ind
Siden internatet i Tranbjerg blev en del af Dyrenes Beskyttelse, er der kommet 200 dyr ind på 3 måneder. Næsten dagligt kommer der et dyr ind. Nogle har det rigtig skidt, når det kommer ind. Andre er bare forskrækket.
Mange af dyrene overnattede på internatet til nytår. Men det er ikke nødvendigvis det mareridt, man som kæledyrsejer kunne forestille sig. Internatet ved nemlig, hvordan man undgår, at dyrene skræmmes fra sans og samling.
2021 sluttede travlt for Dansk Dyreværn Aarhus i Tranbjerg. Efter internatet under det forhenværende navn ”Voice of Pets” havde svært ved at få tingene til at løbe rundt, overtog Dyrenes Beskyttelse internatet.
Derefter gik det stærkt. Hele 200 dyr kom ind i de sidste tre måneder af 2021.
- Det er oftest katte og kaniner, vi får ind. Det sker næsten dagligt, fortæller Sara Bjerg, som er souschef på internatet og veterinærsygeplejerske.
Når dyrene kommer ind på internatet, undersøges dyrenes helbred som det første. Tilstanden er meget forskellig.
- Nogle er i meget dårlig tilstand, når vi får dem ind. Andre er vildt forskrækkede over at være efterladt i en papkasse ved en vej et sted for eksempel, men ellers har de det fint. Vi ved aldrig, hvad vi møder ind til, fortæller Sara Bjerg.
Udviklingen i herreløse dyr har været stigende under corona. Ifølge Sara Bjerg kan det hænge sammen med at nogle har valgt at få et kæledyr under lockdown, men har opdaget, at det kræver mere, end man har regnet med.
- Jeg synes, man skal tænke sig om. Mærke efter, om man har lyst til at have kæledyret i 10 år, siger hun.
Det er nogle af de parametre, Dansk Dyreværn Aarhus kigger på, når de videreformidler dyr til nye ejere. Det tjek, de foretager, virker tilsyneladende, for det er ikke de dyr, de selv har formidlet til nye ejere, som kommer tilbage igen. Tjekket betyder også nogle gange, at internatet siger nej til en familie.
- Det kan de godt have lidt svært ved at forstå, men det er noget, vi gør, fordi vi vil sikre, at familierne ser sig selv som dyreejere langt ud i fremtiden, fortæller Sara Bjerg.
God overgang
For kæledyrsejere er årsskiftet mere end skåltaler og kransekage. Fyrværkeriet, der hvert år skyder det nye år ind, skræmmer kæledyrene fra sans og samling.
I de fleste hjem er der tale om et eller to kæledyr, der gemmer sig under bordet eller piber nervøst, når raketterne brager på nattehimlen.
Men hos Dansk Dyreværn Aarhus i Tranbjerg, var der ved nytåret cirka 15 hunde, omkring 50 katte og endnu flere kaniner og marsvin.
Sara Bjerg, souschef hos Dansk Dyreværn Aarhus.Jeg oplever, at dyrene tager det meget pænt. Derfor er det ikke så slemt at arbejde nytårsaften
Men ifølge Sara Bjerg, behøver det ikke være en pinsel for de firbenede at gå ind i det nye år.
- Vi aktiverer dyrene godt forinden. Går ture med dem og finder eksempelvis godbidder med hundene, så de bruger deres næse. Det gør dem trætte til om aftenen. Så spiller vi noget roligt, klassisk musik, så man ikke hører bragene så tydeligt, og så sørger vi for at lukke døre og vinduer og gøre sådan, at dyrene ikke ser lysglimtene, fortæller hun.
- Når vi går tur med hundene, gør vi det selvfølgelig i snor. Altid. Og så gør vi det på vores egne indhegnede områder. Selv den roligste og tammeste hund kan blive forskrækket af fyrværkeri og stikke af, tilføjer hun.
Passer hunde
Souschefen arbejdede selv nytårsaften. Fremgangsmåden med at aktivere dyrene og skærme dem for brag og lysglimt virker faktisk så godt, at det ikke er nær så ubærlig en tjans, som man kunne forestille sig.
- Vi ligger selvfølgelig også lidt langt ude, så vi har ikke helt så meget fyrværkeri, som de har nogle steder. Men jeg oplever, at dyrene tager det meget pænt. Derfor er det ikke så slemt at arbejde nytårsaften, siger hun.
Evnen til at sikre en rolig overgang til det nye år for de firbenede betyder også, at flere hundeejere bruger internatet til at passe kæledyrene. Cirka 12 hunde blev passet af internatet ved overgangen til 2022.
- Det betyder, at ejerne ved, at deres kæledyr har det godt, og hvis de eksempelvis skal fejre nytår et andet sted end derhjemme, skal de ikke bekymre sig om, hvordan de får passet deres kæledyr, og om det nu har det godt, siger Sara Bjerg.