Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Din guide til julegudstjenester

Kære læser

Først og fremmest vil jeg ønske dig en glædelig jul. Det er dagen før dagen, og der er mange inklusive mig selv, som er spændte på, hvem der får mandelgaven, og hvad der gemmer sig i pakkerne under træet.

Du har helt sikkert travlt med at hygge om familien, pynte juletræ og spise lakridskonfekt. Derfor bliver det et kort jule-nyhedsbrev i dag. Du får en guide til, hvordan du skal gå til julegudstjenesterne i Tranbjerg og Mårslet. Begge kirker følger kirkeministeriets retningslinjer, men der er alligevel forskel på, hvordan du skal agere.

Og så har minikonfirmanderne i Tranbjerg lavet et krybbespil, du kan få lov at opleve, hvis du nu har travlt ved gryderne i morgen. Børnene har nemlig øvet sig, og så er det faktisk et ret godt år for minikonfirmanderne i Tranbjerg.

Husk, at jeg gerne vil høre, hvad du har på hjerte. Stort som småt. Jeg kan fanges på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk eller 42 18 97 24.

Glædelig jul.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Sidste år blev julegudstjenesterne aflyst på grund af corona. Foto: Johnny Pedersen

Seks spørgsmål og svar til julegudstjenesterne

Der er forskel på, om du skal tilmelde dig, og hvornår du skal have mundbind på i Tranbjerg og Mårslet. Men i grove træk ligner corona-håndteringen hinanden ved de to kirkers julegudstjenester.

Der er blandt andet forskel på mundbind og tilmelding til julegudstjenesterne i Tranbjerg Kirke og Mårslet Kirke

Der kommer til at være julegudstjenester i både Tranbjerg og Mårslet. Det fastslår menighedsrådsformændene for de respektive kirker over for Tranbjerg-MårsletLIV. Begge kirker følger de retningslinjer, som kirkeministeriet har udstukket. Men i retningslinjerne er der punkter, kirkerne selv kan forholde sig til – og her er der forskel på, hvordan julegudstjenesterne bliver afviklet i Tranbjerg og Mårslet.

Skal du have mundbind på?

Tranbjerg Kirke:

- Ifølge kirkeministeriet skal man have mundbind på, når man går ind og ud af kirken. Når man sætter sig, må man tage mundbindet af. Men man må også gerne beholde det på, siger Birgitte Pedersen, formand for Tranbjerg Kirkes Menighedsråd.

Mårslet Kirke:

- Mundbind har man på både på vej ind i kirken, og mens man er til gudstjenesten. Det har vi valgt, fordi der ikke er så langt mellem vores bænke, og så er det ud fra et forsigtighedsprincip, siger René Lunderskov, formand for Mårslet Kirkes Menighedsråd.

Kræver det tilmelding?

Tranbjerg Kirke:

- Man skal tilmelde sig, og det kan man gøre på vores hjemmeside. På grund af restriktionerne kan der kun være 60 i kirken ad gangen, fortæller Birgitte Pedersen.

Mårslet Kirke:

- Vi har ikke tilmelding. I stedet får man et sanghæfte med et nummer på, og på den måde sørger vi for, at vi maksimalt er 55 i kirken ad gangen. Det kan vi holde øje med på sanghæfterne. Hvis det er sådan, at der ikke er flere pladser til en gudstjeneste, kan man vente til den næste. De er heldigvis ret korte til juleaftensdag, siger René Lunderskov og tilføjer:

- Normalt er det sådan, at man kan få en kop kaffe, mens man står og venter. Det har vi ikke i år.

Skal jeg have coronapas?

Hverken i Tranbjerg Kirke eller Mårslet Kirke skal du vise coronapas, fordi begge steder holder sig under de 100 gæster, der gør, at man skal fremvise coronapas. Til gengæld vil der blive tjekket henholdsvis sanghæfter og tilmeldinger ved kirkernes indgang. Ønsker man at hilse på vej ind, foreslår Birgitte Pedersen, formand for Tranbjerg Kirkes Menighedsråd, at man lægger sin hånd på hjertet.

- Det, synes jeg personligt, er en meget smuk gestus, siger hun.

Må jeg synge med undervejs?

Tranbjerg Kirke:

- Ja, det må man. Der er ikke noget problem i at synge med. Men man må som sagt gerne synge med mundbindet på – deri er der en stille opfordring til at beholde mundbindet på, når man synger, siger Birgitte Pedersen.

Mårslet Kirke:

- Man må gerne synge med, siger René Lunderskov.

Må jeg stå op undervejs i gudstjenesten?

Tranbjerg Kirke:

- Det er op til den enkelte præst at afgøre, siger Birgitte Pedersen.

Mårslet Kirke:

- Det har vi som sådan ikke taget stilling til i menighedsrådet, men i udgangspunktet må man gerne, siger René Lunderskov.

Er der sprit i kirken?

Ja. I begge kirker vil der være mulighed for at spritte af både på vej ind og ud af kirken.

Fra venstre: Marie Ladding, der spiller Jomfru Maria, Johanne Fjordside, som er vismand, Sofia Madsen, der er krovært og til sidst Lucia Detlefsen, som er engel i krybbespillet. Foto: Stig Atzen

God tilslutning til minikonfirmander trods corona

37 minikonfirmander har der været i år i Tranbjerg Kirke, selvom det har været endnu et corona-år.

Minikonfirmanderne har lavet krybbespil, og replikkerne sidder mestendels i skabet. Men når de ikke sidder der, fniser minikonfirmanderne bare ad det, for det er fællesskabet, det hele handler om.

Minikonfirmanderne i Tranbjerg er vilde med fællesskabet i krybbespillet, og de hygger sig, når de øver sig. Selvom 2021 har været præget af corona, har der været en flot tilslutning til Tranbjergs minikonfirmander

Mens travle forældre haster sig på plads på kirkebænkene i Tranbjerg Kirke, kigger en minikonfirmand på de voksne, som strømmer ind. Der er bare et par minutter til, at generalprøven for årets krybbespil begynder.

Minikonfirmanden sidder på den forreste bænk og kigger ud over de fremmødte. Hendes mund bevæger sig, uden at der kommer en lyd ud – som øver hun replikkerne en sidste gang, inden showet begynder.

Sognepræst Anja Stokholm sætter i gang.

- I dag skal vi høre en gammel julefortælling, siger hun.

Kort efter kommer Josef og Maria ned gennem kirkegangen. De leder efter et sted at overnatte. Men kroværten Sofia fra 3.C på Tranbjerg Skole giver afslag. Der er fuldt booket i hendes gesjæft.

Josef og Maria forsøger sig ved en anden krovært.

- I kan få en plads i stalden, siger hun heldigvis.

Øver sig i skolen

Minikonfirmanderne Lucia Detlefsen, Sofia Madsen, Johanne Fjordside og Marie Ladding fra 3.C på Tranbjerg Skole har gjort sig umage for at servere et troværdigt krybbespil. Det kan ses. Replikkerne leveres med stor troværdighed.

- Vi øver os på skolen med hinanden, siger Johanne Fjordside, der sammen med sine klassekammerater er sendt hjem dagen inden generalprøven.

Fællesskabet blandt pigerne er ikke til at tage fejl af. De fniser og hygger med hinanden. Især når det en sjælden gang glipper med replikkerne.

- Man griner højt, når man siger noget forkert. Jeg blev kaldt ”Marie” i stedet for ”Maria” af Josef, og det kom jeg til at grine af, siger Marie Ladding, der spiller Jomfru Maria i krybbespillet.

- Hvis man bare var to, havde det været sådan lidt ”meh”. Men når man er flere, så er det sjovt, siger Sofia Madsen.

Da krybbespillets generalprøve løber af stablen, er pigerne netop blevet hjemsendt fra skolen på grund af corona. Det falder ikke i god jord hos de ellers muntre piger.

- Jeg hader det! siger Lucia Detlefsen kontant.

Et barn er født i Betlehem

Det er i stalden, at Jesus bliver født, og de travle forældre synger med på ”Et Barn Er Født I Betlehem”.

To hyrder træder ind i kirkegangen.

- Se, den store stjerne, siger den ene hyrde og peger ud i luften.

- Den må være ny, svarer den anden.

Stjernen peger tilsyneladende hyrderne mod stalden, Josef, Jesus og Maria. Tre engle kommer også ind, og hele salen synger ”Dejlig Er Jorden”.

Flot tilslutning

Kvinden bag krybbespillet er Gitte Ranfelt Laugesen. Hun er kirke- og kulturmedarbejder i Tranbjerg Kirke, og så ”synger hun megagodt”, som minikonfirmanderne fniser.

Hun har også kun rosende ord tilovers for minikonfirmandernes fremvisning.

Gitte Ranfelt Laugesen spillede selv Jomfru Maria i krybbespillet, da hun var barn. Foto: Stig Atzen

- Jeg synes, de gør det meget godt. Vi har dog noget ustabilitet i forhold til sidste år på grund af corona. Men det løser vi ad hoc på forskellige måder. Jeg synes, der har været ret god tilslutning til krybbespillet i hvert fald i forhold til, hvad jeg havde frygtet med corona, fortæller hun.

Selvom det ikke er alle minikonfirmander, der er med i krybbespillet, er der mange, som er en del af fællesskabet. Der er således hele 37 minikonfirmander i Tranbjerg.

- Det er en virkelig flot tilslutning i Tranbjerg, siger hun.

Jesus på runde

Hyrderne har ikke været længe i stalden, før de tre vise mænd kommer ned ad kirkegangen. De har gaver med af guld, røgelse og myrra.

De sætter sig ind i den efterhånden fyldte stald. Jo flere, der er i stalden, jo nemmere bliver det tilsyneladende at synge med. Da ”Dejlig Er Den Himmel Blå” runder krybbespillet af, sjunger stalden livligt med. Teksten er indøvet.

Undervejs bliver Jesus taget op af krybben og går på runde mellem nysgerrige hyrder, engle Josef, Maria og vise mænd. Da sangen er slut, bliver Jesus lagt tilbage i krybben, og minikonfirmanderne går ud. De travle forældre synes ikke længere travle. De klapper stolt, før de roligt rejser sig, går ud og venter tålmodigt på, deres børn klæder om.