Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Nellie Mai Koch From, Frederik Skovhus Dall, Benjamin Dahl Surland og Asta Ravn Lorenzen har sammen med deres klassekammerater fra 7.b på Mårslet Skole luftet hunde, solgt kage og vasket biler for at samle penge ind til Knæk Cancer. Foto: Mathilde Bach Callesen

Skoleklasse står sammen om at knække cancer

Man må konstatere, at en flok klassekammerater fra Mårslet Skole har ramt helt ved siden af målet.

I dette tilfælde har det dog været ganske imponerende, sejt og skidegodt gået at skyde så langt ved siden af. 7.b-eleverne havde nemlig sat sig et mål om at samle 10.000 kroner ind til Knæk Cancer, men indsamlingen, som eleverne startede i deres kræftramte klassekammerats navn, er nu nået langt over hundrede tusinde kroner.

Hvordan de seje unge mennesker har formået at samle så mange penge ind, kan du blive klogere på i en af dagens historier, hvor fire elever sætter ord på klassens motivation for at stå sammen om at knække cancer.

Desuden kan du møde nogle af eleverne i aften, når tv-programmet Knæk Cancer Live løber over skærmen. Her afsløres det endelige resultat for indsamlingen.

I dette nyhedsbrev går turen også til Tranbjerg. Her skal der rejses en æblelund, som skal være til glæde og gavn for alle byens borgere. Og for dyrene, pointerer en af initiativtagerne.

Du kan være med til at plante et af æbletræerne, hvis du på søndag snupper en spade under armen og tager hen til det grønne areal foran kirken. Det er nemlig her Tranbjergs første fælles æblelund skal plantes.

Desuden vil jeg bruge dette nyhedsbrev som anledning til at minde dig om, at det er nu, du skal give din kritik, ros eller idéer til kommunens tre temaplaner ”Naturen i Aarhus”, ”Landskabet i Aarhus” og ”Et grønnere Aarhus med mere blåt”, som er i offentlig høring frem til udgangen af november.

Kommunen holder et digitalt orienteringsmøde onsdag den 3. november, hvor du kan blive klogere på planerne, hvori dit lokalområde indgår.

God læselyst.

Billede af Mathilde Bach Callesen
Billede af skribentens underskrift Mathilde Bach Callesen Journalist
Sammen med deres klassekammerater fra 7.b står Frederik Skovhus Dall, Nellie Mai Koch From, Benjamin Dahl Surland og Asta Ravn Lorenzen bag en Knæk Cancer-indsamling, der i skrivende stund er på knap 163.000 kroner. Foto: Mathilde Bach Callesen

Skoleklasse i Mårslet har indsamlet over hundrede tusinde kroner til deres klassekammerat og andre kræftramte: - Vi giver alt, hvad vi kan

I starten af oktober satte eleverne fra 7.b på Mårslet Skole gang i en indsamling til Knæk Cancer.

Målet var at indsamle 10.000 kroner til ære for deres klassekammerat Oliver, der er syg med kræft. Derfor har eleverne den seneste måned stået sammen om at lufte hunde, samle pant og sælge kage for at samle penge ind.

Nu er indsamlingen nået langt over hundrede tusinde kroner. I historien kan du møde fire af eleverne, som sammen med klassekammeraterne har stået sammen om at knække cancer for at vise støtte til deres kammerat og andre kræftramte.

Eleverne fra 7.b på Mårslet Skole har stået sammen om at samle pant, sælge kager og lufte hunde med det formål at indsamle penge til Knæk Cancer. Indsamlingen skal være med til at vise støtte til deres kræftramte ven og klassekammerat.

Den seneste måned har man kunnet følge med i lokale skoleelevers indsamling til Knæk Cancer - en indsamling, som 7.b på Mårslet Skole åbnede i starten af oktober i deres kræftramte klassekammerats navn.

- Vi gør det for at vise, at vi tænker på Oliver. Vi vil gerne støtte vores ven og andre kræftramte, siger Benjamin Dahl Surland, som går i 7.b.

- Vi vil vise, at vi er her. Han er ikke glemt, supplerer klassekammeraten Nellie Mai Koch From.

Målet var at indsamle 10.000 kroner til ære for deres klassekammerat Oliver Riise Schleimann-Pedersen, som 25. juli fik konstateret børneleukæmi. Den triste besked satte tankerne i gang hos skoleeleverne.

- Det kom pludselig tæt på. Før var kræft mest noget, man bare havde hørt om. Vi tænkte på, hvad vi kunne gøre for at støtte ham. Vi er en klasse, der vil vise, at vi støtter vores ven, som er ramt af sygdom, siger Nellie Mai Koch From.

Derfor startede eleverne i forbindelse med dette års Knæk Cancer indsamlingen til Oliver og andre kræftramte.

Oversteg forventninger og mål

Mens måneden er gået, har eleverne stået sammen om at lufte hunde, samle pant, vaske biler og sælge kager for at samle penge ind. Ligeledes har de gjort opmærksom på indsamlingen gennem flere medier.

- Vi giver alt, hvad vi kan, fastslår Benjamin Dahl Surland.

De mange idéer og arbejdsomme unge mennesker satte virkelig skub i 7.b's indsamling til Knæk Cancer. Ifølge eleverne nåede de deres mål om at indsamle 10.000 kroner på den første dag, så nu har indsamlingen overgået både mål og forventninger.

I skrivende stund er indsamlingen på knap 163.000 kroner, og der tikker hele tiden nye donationer ind. Håbet er, at beløbet kan være et bidrag til, at der bliver udviklet bedre behandlingsmuligheder for kræftramte, og at der gives endnu bedre støtte til dem, der er ramt af kræft og deres familier.

- Folk har været sindssygt venlige til at støtte indsamlingen, så vi kan ikke tage hele æren selv. Vi havde slet ikke regnet med at få indsamlet så meget, siger Frederik Skovhus Dall og fortæller, at det har varmet med de mange donationer, der løbende er tikket ind.

En del af noget større

- Det er ret overvældende, at det er vores skyld, at der er indsamlet så mange penge. Det viser, at selvom man ikke er en stor organisation, kan man godt samle en masse sammen, tilføjer Asta Ravn Lorenzen, som fik en klump i maven, da de fik beskeden om, at deres ven havde fået konstateret kræft.

- Man har før hørt om mange andre, der havde fået kræft, men nu kom det lige pludselig tæt på ens hverdag, siger hun.

Det har derfor været rart at kunne gøre noget, og indsamlingen har samtidig skabt en fællesskabsfølelse blandt eleverne, lyder det.

- Man er på den måde en del af noget større. Det giver en følelse af, at vi kan hjælpe, siger Frederik Skovhus Dall.

Eleverne fortæller, at de er gode til at sende beskeder på SnapChat til deres kammerat Oliver Riise Schleimann-Pedersen, som i øjeblikket er indlagt på Rigshospitalet i København, hvor han gennemgår behandlinger.

- Han er på den måde stadig med, siger Frederik Skovhus Dall.

- Han er jo stadig en del af klassen, tilføjer Nellie Mai Koch From.

Lørdag aften løber det store indsamlingsshow Knæk Cancer Live over skærmen. Her skal eleverne fra 7.b afslører resultatet af deres indsamling, som dermed slutter.

Annie Boelt er en af initiativtagerne bag byens nye æblelund, der skal plantes foran Tranbjerg Kirke, som har givet lov til, at de ni træer plantes på grunden. Foto: Mathilde Bach Callesen

Tranbjerg får sin første fælles æblelund

Er der stemning for at lave noget grønt sammen i Tranbjerg?

Sådan lød spørgsmålet, da Aarhus Omstiller i september havde inviteret lokale borgere til arrangementet ”Fra Naboskab til Fællesskab”.

Svaret var ja. For ud af mødet voksede blandt andet en grøn idé om en fælles æblelund i Tranbjerg.

På søndag bliver der sat handling bag en grøn idé, der kom på bordet til mødet ”Fra Naboskab til Fællesskab”, hvor borgerne kunne blive inspireret til at bidrage til den grønne omstilling i Tranbjerg. Dermed får byen sin første fælles æblelund.

De store træer på arealet foran Tranbjerg Kirke får snart selskab af ni æbletræer, der skal udgøre Tranbjergs første fælles æblelund.

- Det ligger meget centralt i byen, og der er mange, som kommer forbi stedet. De kan alle nyde synet af de blomstrende æbletræer og plukke et æble i det tidlige efterår, siger Annie Boelt, som bor i Tranbjerg og er en af initiativtagerne til æblelunden.

Hun var med til mødet ”Fra Naboskab til Fællesskab”, som blev holdt i bylivshuset i september. Det var Aarhus Omstiller, der er et af seks spor i Aarhus Kommunes klimaplan, som stod bag arrangementet, mens bylivshuset og biblioteket var medarrangører.

Jeg håber, at æblelunden kommer til glæde og gavn for både store og små i byen. Jeg glæder mig helt vildt til at se, når de begynder at blomstre.

Annie Boelt, Tranbjerg-borger og medinitiativtager

Tiltaget om æblelunden voksede ud af det grønne møde, hvor borgerne havde mulighed for at få en pose penge, hvis de havde en grøn idé, som de ville føre ud i Tranbjerg. Derudover har projektet fået midler fra Smag på Aarhus, som er en indsats i Aarhus Kommune, hvor århusianerne er med til at skabe grønne byrum fulde af smag.

- Der er vigtigt, at vi gør noget for biodiversiteten, fordi vores insekter har det svært - det samme gælder padderne. Derfor skal vi gøre noget og ikke kun nøjes med at snakke om det. Vi skal gøre det nu, for der er virkelig brug for det, siger Annie Boelt, hvis hjerte brænder for at fremme biodiversiteten.

Æblemuttere melder sig til tjeneste

Et af kriterierne for at få midler til projektet var, at borgerne selv skal plante og passe træerne, og det er der efterhånden ved at være styr på.

- Vi er seks æblemuttere, som kommer til at passe træerne fremover. Det er en betingelse for, at vi kan lave æblelunden, og så er vi alle interesserede i tiltag, der fremmer biodiversiteten og hjælper naturen, siger hun og slår fast, at det er sjovere at gøre tingene sammen, samtidigt med, at arbejdsbyrden bliver mindre, når man er fælles om et projekt.

De frivillige hænder til at plante og passe er kommet på banen gennem Facebookgrupperne Tranbjerg Bli´r Vild og Borgere i Tranbjerg. I skrivende stund har syv borgere meldt sig til at plante, så der er brug for flere hænder til søndag 31. oktober, hvor æbletræerne skal plantes.

- Man skal tage sin spade med og være med til at plante et træ, opfordrer Annie Boelt med et smil og fortæller, at der denne dag selvfølgelig er æblejuice på menuen til arrangementet.

Lækkert for både dyr og mennesker

Der bliver plantet ni forskellige æblesorter, som modner på forskellige tidspunkter. Der vil komme navneskilte på træerne, så borgerne kan se hvilke sorter, der er.

- Jeg håber, at æblelunden kommer til glæde og gavn for både store og små i byen. Jeg glæder mig helt vildt til at se, når de begynder at blomstre, og når jeg kan plukke mit første æble - alle kan jo komme og plukke, siger Annie Boelt.

Hun fremhæver, at det ikke kun er borgerne, som får glæde af det nye tiltag, som vokser frem midt i byen.

- Det er ikke kun os mennesker, som kan smage fra æbletræerne - det samme kan dyrene, lyder det.

Det er ligeledes et fokuspunkt hos Smag på Aarhus, som har for øje, at både mennesker, insekter og andre dyr skal have plads og kunne smage på byen.