Lokal borgergruppe føler sig hørt: Rådmand vil droppe byggeplaner i Tranbjerg-åndehul
Der er endnu en gang nyt at fortælle om kommunens temaplan ”Arealer til alle boligtyper”, som lægger op til, at der er nye boliger på vej i Tranbjerg og Mårslet.
Det er der stadig planer om, men nu kan det være, at nogle af de lokale arealer bliver fritaget for boligplanerne.
Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), har i hvert fald bedt sin forvaltning om at pille to områder i Tranbjerg og Mårslet ud af den samlede temaplan.
Det vækker glæde hos den lokale borgergruppe Bevar Tranbjergs Åndehuller.
Nogle gange betaler det sig at give sin mening til kende og kæmpe for det, man har kært.
Det har i hvert fald givet pote hos borgergruppen Bevar Tranbjergs Åndehuller, der siden foråret har kæmpet for at få taget deres grønne åndehul ud af temaplanen ”Arealer til alle boligtyper”, hvilket vi tidligere har skrevet om på Tranbjerg-MårsletLIV.
Anders Thiim Harder, medinitiativtager til Bevar Tranbjergs ÅndehullerDet er vores pligt som borgere at gøre dem opmærksomme på, hvis der er noget, der ikke er hensigtsmæssigt for dyr eller mennesker i området.
Åndehullet er nemlig blandt fem områder, som teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) har bedt sin forvaltning om at pille ud af den samlede temaplan. Det er dog i sidste ende byrådet, som skal afgøre det.
Udmeldingen vækker begejstring hos Anders Thiim Harder, som er initiativtager til borgergruppen Bevar Tranbjergs Åndehuller og nabo til området, som han og familien ofte besøger.
- Vi er selvfølgelig rigtigt, rigtigt glade, fordi det ser ud til, vi er blevet hørt og lyttet til. Som vi hele tiden har sagt, så ved vi godt, at boliger er en mangelvare, så på den måde synes vi kun, at det er positivt, at kommunen kommer med nogle forslag. Selvfølgelig vil de ikke kunne have indsigt i samtlige områder, hvor der eventuelt vil kunne blive bebygget. Derfor synes vi, at det er vores pligt som borgere at gøre dem opmærksomme på, hvis der er noget, der ikke er hensigtsmæssigt for dyr eller mennesker i området, siger Anders Thiim Harder.
Han glæder sig over, at de gav sig i kast med processen og dens nu positive udvikling, men sammen med borgergruppen forholder han sig samtidigt afventende.
- Jeg er nok indrettet sådan som menneske, at jeg ikke tør juble hundrede procent, før jeg er helt sikker på, at det er sådan, det bliver, siger Anders Thiim Harder.
Naturherlighed skal bevares
Det er blandt andet størrelsen på åndehullets lille areal, som ligger til grund for, at rådmanden har peget på, at det kan tages ud af temaplanen. Det gjorde desuden indtryk på rådmanden, da han i august besøgte området, som ifølge den lokale borgergruppe har et rigt dyreliv, levende sø og vild eng.
- Jeg så den naturherlighed, som det oprigtigt er, og som borgerne værner om. Borgerne fortalte, at de ikke har noget imod udviklingen, men de synes, at naturherligheden skal bevares, og det er jeg fuldstændig enig med dem i, siger Bünyamin Simsek.
Rådmanden gav både dengang og nu ros til de lokale borgere for at gå konstruktivt til værks i deres kamp for området.
- Vi mennesker er indrettet sådan, at hvis vi bare får at vide, at det er for dårligt, så har vi en naturlig mekanisme til at lukke af. Men når dialogen foregår på en konstruktiv og engageret form, så er vi lydhøre, og det her er et godt eksempel på, at det nytter noget at reagere, at det nytter at tage dialogen, og det nytter at have en mening og bekymre sig om sit lokalområde, siger Bünyamin Simsek.
I temaplanen fremgår det også, at der er planer om nye boligområder i Mårslet, men også her foreslår rådmanden at tage et areal ud af boligplanen. Det drejer sig om området mellem Jelshøjvej og Hørretvej.
- Det er et mindre areal, som jordejer og naboer har en holdning om, at det ikke skal medtages. Det synes jeg, at vi skal lytte til, siger Bünyamin Simsek.
Stadig boligplaner i Mårslet og Tranbjerg
Man fastholder dog et stort areal i det nordlige Mårslet. Ligeledes indgår et større areal i Tranbjerg stadig i temaplanen, hvori det fremgår, at kommunen har planer om at etablere i alt 3600 nye boliger rundt om i Aarhus Kommune.
Der skal derfor findes alternative arealer til nye boligområder, nu hvor rådmanden foreslår at tage en fjerdedel af arealerne ud af indstillingen, som skal behandles i byrådet på et senere tidspunkt.
- I høringsperioden er der mange, der er kommet med indspark til, hvor man kan tage nye arealer ind. Hvis jeg tog stilling til nye arealer på nuværende tidspunkt, skulle indstillingen endnu en gang i høring, og jeg ønsker ikke at gøre processerne for abstrakte og lange, og derfor bliver de arealer, som vi foreslår skal medtages som nye arealer, indstillet i en særskilt indstilling, siger rådmanden.
Derefter kommer der en ny høringsperiode, hvor borgerne atter kan give deres besyv med til de nye arealer, der foreslås. Og det er helt sikkert, at der skal medtages nye arealer, fastslår han. Men der er stadig uvist, hvor de nye arealer skal være.
- Det areal, vi fjerner i et lokalområde, behøver ikke blive tilført i det samme lokalområde, lyder det.