Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Testrup Mårslet Gymnastikforening har sparket gang i en ny sæson, som udspiller sig på faciliteterne på Testrupvej. I løbet af efteråret vil de også danne ramme om nye tilbud. Foto: Silas Bang

Mens pulsen er i vejret hos foreningslivet, tager journalisten et hvil

Ligesom mange andre foreninger har Testrup Mårslet Gymnastikforening kridtet banen op til en ny sæson med badminton, springgymnastik og basket - en sæson, hvor trænere og medlemmer ikke længere skal drible rundt i skiftende coronarestriktioner.

Det betyder, at foreningsfaciliteterne dette efterår endnu en gang bliver fyldt med aktive lokale borgere - og ikke kun sidst på eftermiddagen og om aftenen. Der er nemlig nye tilbud på vej.

Foreningsudvikler Pernille Bechsgaard Fast har endelig kunne sætte gang i Projekt Åben Skole, som du kan blive klogere på i dette nyhedsbrev.

Mens det lokale foreningsliv sender pulsen i vejret, gør jeg det modsatte. For en kort stund holder jeg ferie, hvorefter jeg vender stærkt tilbage for at sætte endnu mere fokus på livet i dit lokalområde.

Jeg drøner blandt andet ud og tager en status på Bering-Beder Vejen. I den forbindelse er jeg nysgerrig på, hvad den kommende vej kommer til at betyde for dig. Du er derfor velkommen til at dele din begejstring eller dine bekymringer med mig på matbc@tranbjerg-maarsletliv.dk, så kan det jo være, vi tales ved.

Min indbakke er som altid åben, så tøv ikke med at sende tips, undren eller spørgsmål, som jeg vil glæde mig til at kigge nærmere på, når jeg er tilbage på pinden.

Vi ses på den anden side. God læselyst.

Billede af Mathilde Bach Callesen
Billede af skribentens underskrift Mathilde Bach Callesen Journalist
Pernille Bechsgaard Fast er foreningsudvikler i Testrup Mårslet Gymnastikforening, hvor endnu en sæson netop er skudt i gang. Hun har planer om flere nye tiltag, der skal skabe liv i dagtimerne. Foto: Mathilde Bach Callesen

Foreningslivet er i gang igen: Nye tiltag skal give mere liv i dagtimerne

Testrup Mårslet Gymnastikforeningen har lige skudt gang i en ny sæson, som for første gang i halvandet år ikke er underlagt skiftende coronarestriktioner.

Nu er børnene igen begyndt at få sved på panden i de forskellige sportstilbud, men det halter lidt bagefter med at få de unge og voksne på banen igen.

Det skal nye tiltag hjælpe på.

Testrup Mårslet Gymnastikforeningen har for ganske nyligt skudt gang i en ny sæson, som for første gang i halvandet år ikke er underlagt skiftende coronarestriktioner. Børnene er begyndt at få sved på panden i de forskellige sportstilbud, men det halter lidt bagefter med at få de unge og voksne på banen igen

Pulsen er atter i vejret hos de forskellige afdelinger under Testrup Mårslet Gymnastikforening, som har skudt gang i sæsonens første sportsgrene, mens de resterende løbes i gang hen over de kommende uger.

Det er ikke banebrydende nyt, at lokale børn, unge og voksne hvert år ved udgangen af sommeren kan tilmelde sig Testrup Mårslet Gymnastikforenings mange sportsgrene som fodbold, basket og gymnastik, men det er længe siden, at foreningslivet har kunne byde sportsudøvere inden for uden at skulle tage højde for diverse coronarestriktioner.

- Vi har set, at der er en lille tilbagegang i vores tilmeldinger. Børn og unge er kommet stærkt tilbage til foreningslivet, men det er lidt sværere at få de unge over 15 år og de voksne tilbage, siger Pernille Bechsgaard Fast, som er foreningsudvikler hos Testrup Mårslet Gymnastikforening (TMG).

Vi skal lige have gang i det hele igen efter coronaperioden, hvor vi har gået meget i vores egne bobler, men vi har flere ting, som ligger og ulmer.

Pernille Bechsgaard Fast, foreningsudvikler hos TMG

Men det bekymrer ikke foreningsudvikleren, at det kræver lidt ekstra tid at få alle med på banen igen, nu hvor foreningslivet har været delvist lukket ned gennem længere tid.

- Vi skal alle sammen vænne os til at være tilbage i hamsterhjulet igen, efter vi har været vant til at være meget derhjemme. Nu har forældrene sendt deres børn af sted til sportsgrenene, og så kommer de voksne selv, når de lige har vænnet sig til hverdagen igen, lyder det med sikkerhed fra Pernille Bechsgaard Fast.

Foreningen når bredt ud

Hun pointerer, at TMG gerne vil have så mange som muligt med i de sportslige fællesskaber igen, men hun ser ingen grund til at sætte alt muligt i gang for at få de største unge og voksne til at melde sig på banen.

- Vi kører nogle små genstartskampagner i byen, men vi kommer ikke til at gøre det helt store. Det skal nok komme af sig selv. Det er jeg helt sikker på, fastslår hun.

Foreningen, som byder på 13 sportsgrene blandt andet badminton, floorball og petanque, når generelt bredt ud til aldersgrupper og har fat i mange af byens indbyggere. I 2020 havde Testrup Mårslet Gymnastikforening 1906 medlemmer, hvilket var 53 færre end året før.

- Men vi er ret godt med, når man ser på antallet af medlemmer i forhold til indbyggere. Men det kan blive endnu bedre, siger Pernille Bechsgaard Fast med et smil.

Hun blev ansat som foreningsudvikler i efteråret 2019 med målsætningen om at øge foreningens aktivitetsniveau og medlemstal for især børn og unge.

Flere tilbud på banen

Med den målsætning for øje har Pernille Bechsgaard Fast sammen med foreningslivet i Mårslet flere nye tiltag på tegnebrættet. Hun ønsker nemlig at skabe mere aktivitet i dagtimerne, hvor flere af faciliteterne står urørte.

- Vi skal lige have gang i det hele igen efter coronaperioden, hvor vi har gået meget i vores egne bobler, men vi har flere ting, som ligger og ulmer, siger Pernille Bechsgaard Fast.

Hun vil blandt andet udvide nogle af de seniortilbud, som sidste år blev stablet på benene. Desuden har hun flere tilbud, hvor der kommer fokus på kombination af aldersgrupper.

- Vi vil gerne sammensætte forskellige aldersgrupper i nogle sportsgrene, hvor det så skal handle mere om bevægelse for sjov og dermed ikke så meget om konkurrenceelementet, siger hun og fortæller, at man i basket-afdelingen oplever en fed energi, når unge spillere træner side om side med de voksne i afdelingen.

Der er også lige startet et spritnyt tilbud til bedsteforældre og børnebørn, hvor man blander sport med et kreativt element.

Desuden skal Projekt Åben Skole, som er et samarbejde mellem TMG og Mårslet Skole, være med til at skabe noget liv om formiddagen i multihallen.

Sidste skoleår nåede den nuværende 5D på Mårslet Skole at have et skoleforløb med to gange springgymnastik og to gange håndbold. Dette skoleår sparker Pernille Bechsgaard Fast for alvor gang i Projekt Åben Skole. Foto: Privatfoto

Samarbejde mellem skole og forening: - Det skal skabe en virkelighedsnær idrætsoplevelse

En lokal foreningsudvikler står bag et nyt tilbud, som indtil nu har været udfordret af coronarestriktioner.

Men nu er Projekt Åben Skole endelig skudt gang. Et initiativ, som skal give eleverne på Mårslet Skole en virkelighedsnær oplevelse af foreningsidræt.

- Vi vil rigtigt gerne præge børn og unge til at blive en del af foreningslivet. Det kan være med til at præge dem resten af livet, forklarer Pernille Bechsgaard Fast om det nye projekt.

Foreningsudvikler Pernille Bechsgaard Fast står bag et nyt tilbud, som indtil nu har været udfordret af coronarestriktioner. Men nu har hun endelig skudt gang i Projekt Åben Skole, som skal give eleverne på Mårslet Skole en virkelighedsnær oplevelse af foreningsidræt

Denne formiddag er der stille i Mårslet Multihal, som hen på eftermiddagen vil blive fyldt med driblinger, fejesving og fjerbolde. Inden længe vil der også om formiddagen komme mere liv og sved på panden i multihallen.

Testrup Mårslet Gymnastikforening og Mårslet Skole har lavet et samarbejde, hvor TMG’s foreningsidræt kan komme på skoleskemaet for eleverne i indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen på Mårslet Skole.

- Det er et tilbud, der giver skolen mulighed for at få foreningsidræt ind i idrætstimerne. Det skal skabe en mere virkelighedsnær sportsoplevelse af idræt end den, man ofte ser i skoletiden, siger Pernille Bechsgaard Fast, som er foreningsudvikler hos Testrup Mårslet Gymnastikforening.

Hun er kvinden bag Åben Skole-projektet, som giver idrætslærerne mulighed for at vise eleverne tidssvarende foreningsidræt, som ellers kan være svært i en normal idrætstime. Hun kom på idéen omkring samarbejdet, da hun lagde mærke til, at idrætstimerne så lidt sløje ud i forhold til, hvad hun som foreningsudvikler forbinder med idræt og bevægelse.

Vi vil rigtigt gerne præge børn og unge til at blive en del af foreningslivet. Det kan være med til at præge dem resten af livet

Pernille Bechsgaard Fast

- Vi kommer med instruktører fra foreningslivet, hvor børnene så kan møde de samme instruktører om eftermiddagen. Vi har desuden redskaberne til at skabe et reelt billede af foreningsidræt, siger hun og fortæller, at det er ret unikt, at foreningens frivillige kan komme og undervise i dagtimerne.

Projektet skal være med til at få mere bevægelsesglæde ind i børnenes liv. Samtidigt har det til formål at løfte velfærden i Mårslet og være med til at forme sunde fællesskaber for børn og unge.

En del af foreningslivet

Projektet har ligget klar med et færdigproduceret katalog siden sidste efterår, men coronarestriktioner satte samarbejdet på pause. Men nu har Pernille Bechsgaard Fast igen fundet skolekataloget frem, så idrætslærerne kan vælge forskellige skoleforløb. Det kunne være dans, springgymnastik eller badminton.

- Vi er kommet rigtigt godt i gang med vores katalog. Jeg har præsenteret det for idrætslærerne og SFO’en, siger foreningsudvikleren, som allerede har 15 bookinger liggende, mens flere tikker ind.

Foruden at skabe bevægelsesglæde hos skoleeleverne skal projektet sørge for, at børn og unge får øjnene op for de sportsgrene, de kan gå til i fritiden. Det skal således være med til at give nye medlemmer i foreningslivet.

- Vi vil rigtigt gerne præge børn og unge til at blive en del af foreningslivet. Det kan være med til at præge dem resten af livet, siger Pernille Bechsgaard Fast.

Projektet er finansieret af TMG og DGI Østjylland, der i forbindelse med ansættelsen af en foreningsudvikler har afsat penge til sådanne projekter.

Pernille Bechsgaard Fast er allerede gået i tænkeboks omkring et lignende projekt, som skal være henvendt til børnehaverne i lokalområdet. Hun har allerede lidt på tegnebrættet.

Der er blandt andet to store aktivitetsdage i det kommende år, hvor storbørnsgrupperne i dagtilbuddene og indskolingen kommer i hallerne for at prøve foreningsidræt. Foreningsudvikleren regner med at have cirka 450 børn igennem per dag, hvor børnene kan prøve kræfter med seks forskellige idrætter.

Malene Wilki Hedehus har holdt sine to første formiddage, hvor nybegyndere kan lære at strikke. Men du kan stadig nå at blive en del af strikkeforløbet, som har sin tredje gang torsdag 16. september. Foto: Mathilde Bach Callesen

Tranbjerg-kvinde strikker hver dag: Nu tilbyder hun kursus lokalt

Er du bidt af en gal strikkepind, så skal du spidse ørerne nu.

Malene Wilki Hedehus, der er bosat i Tranbjerg, har siden hun var fem år strikket. Den glæde, det giver hende, og de teknikker, som hun mestrer, ønsker hun at sprede til flere lokale i Tranbjerg, og derfor har hun sat et kursusforløb op, som alle kan melde sig til.

Malene Wilki Hedehus har strikket, siden hun som femårig lærte teknikkerne. Nu ønsker hun at sprede glæden ved håndarbejdet og har derfor sat gang i et kursusforløb i Tranbjerg, hvor folk kan lære at strikke

Hver dag finder Malene Wilki Hedehus fra Tranbjerg strikkepindene frem. Det er der gennem årene kommet mange trøjer, glæde og ikke mindst ro ud af. Dét er baggrunden for, at hun nu har sat gang i et strikkekursus i Tranbjerg, hvor det skal være en lærerig legeplads for nysgerrige, der gerne vil lære strikkekunsten.

- Jeg har selv haft glæde af at strikke i mange år, fordi jeg var heldig at lære det fra barnsben, men det er ikke alle, der er heldige at have lært det. Jeg vil gerne give håndværket videre, så andre kan mærke glæden, og så håndværket ikke uddør, siger Malene Wilki Hedehus.

Som femårig lærte hun at strikke, siden da har hun med små pauser holdt fast i strikkeriet. Inden for de senere år har hun så puslet med tankerne omkring at skulle udbyde kurser, men hun skulle samle mod.

- Nogle gange er det rart at give sig selv nogle udfordringer, så nu sprang jeg ud i det, siger Malene Wilki Hedehus, som i første omgang udbyder en håndfuld kursusdage, så hun kan se, hvordan det bliver taget imod.

Strik kan skabe ro

Forløbet er for nybegyndere, så hun har tilrettelagt det således, at man for hver gang bygger mere og mere viden på. Malene Wilki Hedehus, som beskriver sig selv som en strikkenørd, tager samtidigt fat i nogle forskellige emner så som garnkvaliteter, maskens anatomi og strikkeprøver, der skal klæde kursusdeltagerne bedre på.

- Vi begynder fra nul, og så ser vi, hvor langt vi kommer. Det kunne være rigtigt spændende, hvis vi nåede så langt, at deltagerne havde styr på grundelementerne i strikning, så vi kunne lave nogle forløb som mindfulness strikning, siger Malene Wilki Hedehus, som arbejder i en garnbutik i Aarhus.

Håndarbejdet kan ifølge Malene Wilki Hedehus skabe noget ro, som hun selv har haft glæde af igennem livet. Hun har blandt andet taget et kursus inden for craft-psykologi, hvilket handler om at bruge en aktivitet til at opnå bedring fysisk eller psykisk.

- Strik kan rigtigt meget ligesom andet håndarbejde. De monotone bevægelser kan skabe noget ro, og det har mange brug for som modvægt til den digitale verden, hvor det hele går så hurtigt, siger hun.

Men først og fremmest handler strikke-forløbet om at viderebringe begejstringen for et håndværk, som har fulgt Malene Wilki Hedehus gennem hele livet.

- Det ville være skønt at give noget videre, som jeg selv er passioneret omkring. Forhåbentligt smitter jeg deltagerne med min glæde for håndværket, lyder det.

Kurserne foregår torsdag formiddag i bylivshuset i Tranbjerg.

Sommeren var vild med mange vilde blomster - også i Tranbjerg. Det farverige syn har måske givet anledning til, at du har fået idéer til grønne projekter. Dem kan du lufte og dele med dine naboer på tirsdag, hvor Aarhus Omstiller inviterer til "Fra Naboskab til Fællesskab" i Tranbjerg. Arkivfoto: Morten Dueholm

Grøn stemning i Tranbjerg: Har du en idé til et grønt projekt?

Er der stemning for at lave noget grønt sammen i Tranbjerg?

Sådan spørger Aarhus Kommune, der vil samle idéer og kræfter til at sætte større tiltag i gang i Tranbjerg.

Som en del af kommunens klimaplan, inviterer Aarhus Omstiller derfor til en aften i klimaets tegn tirsdag 21. september, hvor Kirketorvet 10 lægger lokaler til.

Arrangementet slutter med klimavenlig fællesspisning. Man skal derfor tilmelde sig.

Tirsdag 21. september inviterer Aarhus Omstiller til en aften i klimaets tegn, hvor du kan blive inspireret til at bidrage til den grønne omstilling i Tranbjerg

Er der stemning for at lave noget grønt sammen i Tranbjerg?

Det kan man finde ud af nu på tirsdag, hvor Kirketorvet 10 lægger hus til arrangementet ”Fra Naboskab til Fællesskab”. Det er Aarhus Omstiller, der er ét af seks spor i Aarhus Kommunes klimaplan 2021-2024, som står bag arrangementet, mens bylivshuset og biblioteket i Tranbjerg er medarrangører.

- Det skal være en hyggelig aften med fokus på klima, hvor man kan møde nogle af sine naboer, som interesserer sig for det samme. Vi vil give dem noget inspiration til, hvad man kan lave af grønne initiativer i sit nabolag, siger Jessica Baier.

Hun er udviklingskonsulent hos Aarhus Omstiller, som handler om at skabe et grønt gearskifte sammen med blandt andet borgere. Derfor har de nu stablet en række ”Fra naboskab til fællesskab”-arrangementer på benene, hvor det første bliver i Tranbjerg.

Lokale borgere vil til arrangementet fortælle om igangværende grønne projekter. Desuden vil der være et onlineoplæg med Bent Mariager, som er idémanden bag Grønne Nabofællesskaber.

Spreder indsatsen ud

Der er ikke kun inspiration på programmet - der er nemlig også workshop, hvor deltagerne sammen kan idéudvikle på grønne projekter, der kan udfoldes lokalt.

- Hvis man kommer op med en grøn idé, man vil arbejde videre med, er der mulighed for at få 10.000 kroner til at udføre den idé, hvis man har lyst og mod på det, siger Jessica Baier.

Samtidigt skal arrangementet give kommunen en fornemmelse af, hvad der sker i lokalsamfundene. Aarhus Omstillers aktiviteter har indtil videre bevæget sig meget inde i midtbyen. Nu tager man så til Tranbjerg, hvor rådmand for kultur- og borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), formand for bæredygtighedsudvalget Anders Winnerskjold (S) og Theresa Blegvad (K) deltager i arrangementet.

- Vi får forhåbentligt en fornemmelse af, hvor borgerne står henne i forhold til klimadagsorden. Det er virkelig spændende at komme ud og tale med nogle borgere, nu hvor der er rigtig meget gang i klimadebatten, siger Jessica Baier.

Arrangementet slutter med klimavenlig fællesspisning. Man skal derfor tilmelde sig.