21 veje i Mårslet og Tranbjerg skal være private fællesveje: Er din vej på listen?
Det er efterhånden en lille håndfuld år siden, at et stort flertal i Aarhus Byråd besluttede at overdrage cirka 900 offentlige veje til grundejere.
Siden da har kommunen løbende offentliggjort de udvalgte veje – heraf ligger flere i Mårslet og Tranbjerg. Det betyder, at lokale grundejere på 21 veje muligvis står over for, at de selv skal stå for vedligeholdelse af vejen.
Men vejen fra byrådsbeslutningen til den endelige overdragelse løber over flere år. I artiklen gør Lise Birnbaum, projektleder hos Aarhus Kommune, os klogere på baggrunden og processen, som flere af de lokale grundejere står lige midt i.
Hvad har Kirkevænget i Tranbjerg og Frøkærparken i Mårslet tilfælles?
Det kan næsten lyde som begyndelsen på en vittighed, men det er ikke tilfældet. Sammen med 19 øvrige vejstrækninger i lokalområdet står Kirkevænget og Frøkærparken over for en mulig omklassificering fra offentlige veje til private fællesveje.
Når en vej bliver en privat fællesvej, kommer grundejerne ind under privatvejsloven, hvor den enkelte grundejer har vedligeholdelsesforpligtigelsen ud til midten af vejarealet i hele grundens længde.
- Det vil sige, at de blandt andet skal sørge for, at der ikke er huller i vejen, at den ikke er trafikfarlig, og at der bliver ryddet sne, siger Lise Birnbaum, der er projektleder hos Aarhus Kommune.
I marts 2017 besluttede et stort flertal i Aarhus Byråd at overdrage cirka 900 kommunale veje til grundejere. Samme år blev de første veje offentliggjort og sidenhen er der hvert år kommet nye strækninger på listen. I 2018 og 2019 var Tranbjerg og Mårslet på listen.
Er din vej på listen?
Her er en liste over de 21 veje i Tranbjerg og Mårslet, som Aarhus Byråd overvejer at omklassificere. Hvilke veje der i sidste ende skal overdrages til grundejerne, afgøres af byrådet cirka fire år efter, de er blevet offentliggjort.
Tranbjerg: Gartnervænget, Kirkevænget, Tranbjerg Hovedgade 2-16, Skovgårdsvænget, Jegstrupvænget, Laurbærvænget, Sønderbro, Tranbjergvej vest for Børup Tværvej og Børup Tværvej.
Mårslet: Agervej, Banevej, Borrevænget, Engleddet, Frøkærparken, Gammel Bedervej, Hørretvej 8-18, Kratleddet, Mårslet Byvej, Præstegårdsvej, Ved Kirken og Åbakken.
Kilde: Aarhus Kommune
- Det er fordi, at vejnettet skal harmoniseres. Der er et efterslæb fra kommunesammenlægningen i 1970, hvor kommunerne havde forskellige praksis, så nogle havde udlagt store lukkede områder som offentlige veje, mens andre havde udlagt tilsvarende områder som private fællesveje. Byrådet har derfor valgt at sige, at grundejerne skal stilles ens, forklarer projektlederen.
Forskellige opfattelser af vejens tilstand
Men der går nogen tid, inden grundejerne på de indtil videre 21 offentliggjorte veje i Tranbjerg og Mårslet overtager ansvaret for deres veje. Ifølge vejloven skal en såkaldt omklassificering af en vej nemlig annonceres minimum fire år og maksimalt seks år, før byrådet træffer den endelige beslutning.
Som en del af processen udarbejder kommunen foreløbige tilstandsrapporter, der beskriver vejenes tilstand. Herefter har de berørte grundejere otte uger til at indsende bemærkninger til rapporten, som efterfølgende bliver gennemgået. Flere lokale grundejere har netop været igennem partshøringen, der ifølge Lise Birnbaum er flere grunde til at gennemføre. Dels står det i loven, dels kender grundejerne området bedst.
- Der kan være nogle ting, som vores rådgiver måske har overset. Vi har tidligere på baggrund af partshøringer taget veje af listen, fordi det viste sig, at de simpelthen ikke egnede sig til at blive omklassificeret til privat fællesvej, siger Lise Birnbaum og kommer med to eksempler.
Lise Birnbaum, projektleder hos Aarhus KommunePartshøringen er ikke til for, at grundejerne skal komme med ønsker om alt muligt, men den er til for, at de skal komme med noget, som vi eventuelt kunne have overset.
De første indsigelser til de foreløbige tilstandsrapporter på veje i Tranbjerg og Mårslet er begyndt at tikke ind hos kommunen, hvor Lise Birnbaum skimmer bemærkningerne igennem, inden de journaliseres og senere hen sagsbehandles.
- Det er lægfolk, som kommer med bemærkninger, så de har selvfølgelig en anden opfattelse af, hvad der er godt og skidt. Nogle har også været ude med luppen og finde alt, hvad der er af småting på vejen. Vi skal så tage stilling til, om vi har den samme opfattelse, og om vi vil gøre noget ved det, siger hun og fortsætter:
- Det kan også være, at vi siger, at når vejen er vurderet til at have en restlevetid på 78 procent, så har vi til fulde levet op til lovens krav, som er 25 procent. Det er altså ikke en ny vej, som vi skal overdrage til grundejerne. Det gør vi også grundejerne opmærksomme på.
Batter bemærkningerne noget?
Grundejere på Kirkevænget i Tranbjerg havde dog ikke fundet luppen frem, men de var ude med tommestok og vaterpas, da de lavede bemærkninger til den foreløbige tilstandsrapport, som fastslog, at vejen har en restlevetid på 63,99 procent. Grundejerne og søskendeparret Mette og Martin Heidemann Rasmussen, som har stået i spidsen for indsigelserne på deres sidevej, håber, at deres bemærkninger bliver taget seriøst, når de lander på forvaltningens bord.
Batter det noget, at grundejerne kommer med bemærkninger til den foreløbige tilstandsrapport?
- Det kan jeg ikke sige endnu. Hvis vejen har stor restlevetid, er der nok ikke så meget at komme efter. Partshøringen er ikke til for, at grundejerne skal komme med ønsker om alt muligt, men den er til for, at de skal komme med noget, som vi eventuelt kunne have overset. Det er klart, at hvis der er et lille afslag på en kantsten, så vil grundejerne finde det væsentligt, men hvis kantstenen kan styre vandet, som den er sat i verden for, så er det lige meget, om den mangler et lille hak på siden. Der er her, vi ser forskelligt på tingene, siger Lise Birnbaum og fremhæver, at der nogle opgaver, kommunen skal udbedre, inden ansvaret for vejen overdrages.
Hun fastslår, at alle bemærkninger bliver gennemgået og viderebehandlet, inden den endelige tilstandsrapport udarbejdes. Derefter skal byrådet tage stilling til hver enkel vej, om den skal overdrages til grundejerne, som derefter individuelt eller i fællesskab skal stå for vedligeholdelsen af vejen.
Vedligeholdelse i fællesskab
Kommunen opfordrer til, at grundejerne danner et vejlaug, så de kan vedligeholde området i fællesskab. Men det er kun en opfordring, for det er ikke noget, som kommunen kan blande sig i.
- Hensigten ved at danne et vejlaug er, at grundejerne går sammen og får tinglyst på sin egen grund, at man har pligt til at være medlem. Når alle har gjort det, er det vejlavet, der står med ansvaret for at vedligeholde vejen. Det er billigere at vedligeholde en vej, hvis man er flere om det, siger Lise Birnbaum, som har lagt øre til flere bekymringer omkring oprettelse af vejlaug og irritation over, at kommunen ikke må beslutte, at alle skal være med i et vejlaug.
- Vores råd er, at man skal danne et vejlaug med de grundejere, der gerne vil det. Det er en frivillig forening, man danner, og den kan så vokse, når et hus på vejen bliver handlet, råder hun.
Der er også flere kommentarer fra sure borgere, som finder omklassificeringen urimelig.
- Flere grundejere har kommenteret, at det er urimeligt, at de skal sidde med ansvaret og udgifterne omkring vejstrækningerne, fordi de mener, at Aarhus Kommune har fordel ved at have mange vejstrækninger. Men der er ikke noget, der forhindrer grundejerne i at gå sammen og lave et stort vejlaug. Det blander vi os ikke i, siger hun.
Men grundejerne på de private fællesveje kan komme ud for, at kommunen er nødsaget til at blande sig, hvis vedligeholdelse af vejen udebliver.
- Hvis det går så galt, at vejen overhovedet ikke bliver vedligeholdt, så er det Aarhus Kommune, der skal fordele istandsættelsesudgifterne blandt grundejerne, lyder det.
Hun fremhæver dog, at kommunen kun skal stå for at istandsætte vejen, hvis den bliver så dårlig, at den er trafikfarlig, og grundejerne ikke reagerer på henstilling eller påbud. Det sker en til to gange om året på de i alt 6000 private fællesveje, der allerede er i Aarhus Kommune.