150 samlet til borgermøde om boligplaner, der deler vandene
Tirsdag aften havde Mårslet Fællesråd inviteret til borgermøde i Mårslet Multihal, hvor dagsordenen blandt andet bød på orientering og debat om kommunens temaplan ”Arealer til alle boligtyper”.
I planen indgår 23 hektar i det nordlige Mårslet, som giver plads til 220 fritliggende boliger.
Byudviklingen er tilsyneladende et emne, som vækker stor interesse hos de lokale borgere. Der måtte i hvert fald løbende hentes flere stole, da 110 borgere mødte op, mens 40 deltog i online.
Deltagerne blev klogere på, hvorfor kommunen har udpeget arealerne i det nordlige Mårslet. Desuden luftede flere af de lokale deres bekymringer.
Byggeplaner i ens baghave kan dele vandene. Det mærkede man på tirsdagens borgermøde i Mårslet, hvor kommunens planer om at bygge 220 boliger i det nordlige Mårslet satte gang i debatten og bekymringerne. Der blev vendt skolekapacitet, landskabelige interesser og trafikale forhold.
- Jeg er i bund og grund positiv omkring udstykningen, men jeg er samtidig bekymret for, om infrastrukturen og skolekapaciteten kan følge med. Det ligger der en udfordring i, når der med udstykningen vil komme flere børnefamilier, lød nogle af bekymringerne fra Lars Vedelø.
Han var en af aftenens mange deltagere, der gav sit indspark til debatten. Infrastrukturen var én af de helt store bekymringer, da flere borgere med en finger i vejret understregede, at flere boliger i det nordlige Mårslet vil give flere biler på Jelshøjvej - en vej, som i forvejen er presset, fastslog beboere på Jelshøjvej.
Peder Krogh flyttede for to år siden til Mårslet og er en af beboerne på den omtalte vej. Han hilste byudviklingen velkommen, da han selv har været en af dem, der rigtig gerne ville til Mårslet. Men han delte samtidig bekymringerne omkring infrastrukturen.
- Jeg synes, at det er vigtigt at udvikle, så nye kan komme til, men jeg savner, at man har tænkt tanken og planen til ende, så man ikke bare kommer til at flytte problemet et andet sted hen. Min bekymring går på, hvis man ikke får lavet en ordentlig infrastruktur i forbindelse med udstykningen, sagde Peder Krogh.
Planen fik flere af de 110 fremmødte til at tage aktiv del i debatten både med spørgsmål samt for- og modargumenter, mens yderligere 40 fulgte med online. Et ukendt antal stemte i med hovedrysten og modstridende mumlen, da en af deltagerne kort opsummerede, at han igennem aftenen havde mærket en generel positiv stemning omkring planerne.
Vanskeligt at udvikle andre steder
Aftenens debat tog udgangspunkt i temaplanen ”Arealer til alle boligtyper”, som du kan blive klogere på her. I planen har kommunen udpeget et areal på 23 hektar, som ligger langs Tranbjerggårdsvej og Hørretløkkesvejs nordlige side. Alle arealerne er privatejede, hvoraf 16 hektar er indkommet som forslag fra ejere og interessenter. De 23 hektar giver plads til 220 fritliggende boliger.
Henrik Pedersen, der er kommuneplanlægger og projektleder på temaplanen, deltog online i borgermødet, hvor han gennemgik kriterierne for, hvorfor kommunen har udpeget det nordlige område til byudvikling.
- Mod øst har vi landskab og grundvandsinteresser. I forhold til grundvand handler det om, at byrådet har besluttet, at Aarhus skal være selvforsynende med drikkevand frem til 2050, så derfor skal vi sikre de områder, hvor vandet løber ned og bliver til grundvand. Så de arealer undgår vi i videst muligt omfang at bygge på, forklarede Henrik Pedersen.
Mod syd er Bering-Beder Vejen, hvor der ifølge Henrik Pedersen er tale om støjramte arealer, der ikke kan anvendes til boliger, men eventuelt andre formål. Mod vest er der husdyrhold, som ifølge planloven kræver respektafstand. Der er endvidere lavbundsarealer, der til tider oversvømmes.
- Og mod nordvest har vi så kilen til Tranbjerg og ønsket om, at byerne ikke skal vokse sammen, fortsatte han gennemgangen af Mårslet.
- Det gør det vanskeligt at udvikle byen andre steder end mod nord, lød konklusionen.
Fik du ikke givet din mening til kende?
Temaplanen, som foruden på borgermødet også har skabt meget debat i den lokale facebookgruppe, er frem til 31. august i offentlig høring. Planen præsenterer, at Aarhus Kommune har planer om at etablere 3600 nye boliger fordelt på 13 bysamfund.
- Antallet af grunde til fritliggende boliger har de senere år ikke matchet efterspørgslen, og det betyder, at nogle flytter fra kommunen. Byudviklingen i de 13 bysamfund skal være med til at fastholde flere borgere, forklarede kommuneplanchef Lars Høeberg og opridsede, at en væsentlig præmis for temaplanen er, at byudviklingen skal ske som blandet by.
Det var på borgermødet svært at afgøre, om der var flest for- eller modargumenter til byggeplanerne, men man var på sidelinjen ikke i tvivl om, at folk var kommet for at blive klogere på og diskutere de kommende boligplaner frem for aftenens første punkt; temaplanen ”En grønnere by med mere blåt”, som snart kommer i offentlig høring.