Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det handlekraftige makkerpar Cisse Vollund Kammersgaard og sønnen Mikki tog sagen i egen hånd, da de fik beskeden om, at der grundet sygeplejestrejken ikke bliver etableret mødregrupper. Foto: Privatfoto

Nye Tranbjerg-borgere kommer til: Mødre må selv etablere mødregrupper under strejke

Det er ikke længe siden, jeg var på barselsbesøg hos en god veninde. Den slags besøg er de seneste år begyndt at fylde mere i min kalender, og det er jeg temmelig begejstret for. Det er en stor oplevelse at hilse på de små og en endnu større oplevelse at se sine veninder blive mødre.

Men hvor jeg tidligere har kunnet rådgive om stort og småt, når mine veninder spurgte til råds, må jeg nu melde pas, når store problemer eller bekymringer omkring de små opstår. Jeg er nemlig ikke selv mor. Så når snakken mellem mødrene går på bleskift, søvnproblemer eller amning, nøjes jeg med at lytte, mens jeg får fornemmelsen af det gode ved en mødregruppe.

I dette nyhedsbrev skal vi netop i mødregruppe. Næsten da. For nyligt spottede jeg nemlig den nytilkomne Tranbjerg-borger Mikki på Facebook, hvor han eftersøgte en mødregruppe til sig selv og sin mor, 28-årige Cisse Vollund Kammersgaard.

Hun er førstegangsmor. Ligesom mor-titlen er ganske ny, er hun også ny i Tranbjerg. Derfor havde hun set frem til at blive en del af en mødregruppe. Men på grund af den igangværende sygeplejestrejke, som har stået på siden 19. juni, bliver der ikke dannet mødregrupper. Cisse Vollund Kammersgaard tog derfor bleen i egen hånd og skabte sin egen på rekordtid.

Du kan møde den nybagte mor i nyhedsbrevet, hvor hun fortæller om, hvorfor hun fandt overskuddet til at stable sin egen mødregruppe på benene, og hvorfor det er vigtigt for hende at blive en del af et fællesskab med andre mødre. Desuden kan du hilse på 26-årige Sara Juel Toft, som lige er blevet mor til sit andet barn.

Begge mødre er desuden i målgruppen til et forholdsvis nyt tilbud, som lokale kræfter i Tranbjerg har stablet på benene. Tranbjerg Bibliotek og Tranbjerg Kirke holder til efteråret barselshøjskole for anden gang. Hvis du ikke selv er på barsel, kan du jo give beskeden videre til en nybagt mor.

Mens det for nogen kan være et pusterum at smutte en tur i mødregruppe, er der andre, der har glæde af et åndehul i naturen. Fredag 13. august tager jeg endnu en tur ud til åndehullet i Tranbjerg, som Tranbjerg-MårsletLIV skrev om i sidste uges nyhedsbrev. Borgergruppen Bevar Tranbjergs Åndehuller får nemlig besøg af teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek og næstformand i teknisk udvalg, Steen Bording Andersen.

Det besøg kan du blive klogere på i næste nyhedsbrev, hvor vi også skal en tur til Mårslet. Husk, at du er mere end velkommen til at sprede ordet om det nye Tranbjerg-MårsletLIV, som løbende opdaterer dig med historier fra dit lokalområde. Kom gerne med input på matbc@tranbjerg-maarsletliv.dk til, hvad jeg skal dykke ned i, så jeg kan give dig og dine naboer vedkommende lokaljournalistik.

God læselyst.

Billede af Mathilde Bach Callesen
Billede af skribentens underskrift Mathilde Bach Callesen Journalist
Cisse Vollund Kammersgaard glæder sig over, at hun har fået samlet sig en mødregruppe, som hende og sønnen Mikki snart skal ses med for første gang. Foto: Privatfoto

Strejke går ud over mødregrupper: Nybagt mor har samlet sin egen i Tranbjerg

Den nybagte mor Cisse Vollund Kammersgaard fra Tranbjerg valgte tidligere på sommeren at være løsningsorienteret, efter hun fik at vide, at der under sygeplejestrejken ikke blev dannet mødregrupper.

- Det går ud over os på en træls måde, at der ikke bliver dannet mødregrupper lige nu, fordi man føler, at man ikke selv kan gøre noget ved det. Men det kan man jo i sidste ende godt, siger Cisse Vollund Kammersgaard, som i juli blev mor til sønnen Mikki.

Du kan folde artiklen ud og læse, hvordan hun greb opgaven an med at etablere sin egen mødregruppe, og hvordan initiativet blev taget imod af andre nybagte mødre i Tranbjerg.

Mens sygeplejestrejken står på, opretter sundhedsplejen i Aarhus ikke mødregrupper. 28-årige Cisse Vollund Kammersgaard fra Tranbjerg ville som nybagt førstegangsmor ikke undvære en, så hun tog sagen i egen hånd og etablerede sin egen - og muligvis flere.

I juli blev 28-årige Cisse Vollund Kammersgaard mor for første gang. Det fyldte hende og kæresten med kærlighed og lykke, men også med usikkerhed og bekymringer, om man nu er gode nok som førstegangsforældre.

- Man er nervøs for, om man gør det godt nok. Det tror jeg faktisk, at alle førstegangsforældre er. Man får barnet med hjem, og der er altså ikke nogen brugsanvisning med - det er bare værsgo, gå hjem og gør det bedste, I kan, siger hun med smil i stemmen, mens sønnen Mikki tager en lur.

Den nybagte mor havde set frem til at skulle dele både bekymringerne og begejstringen med andre mødre, når hun selvfølgelig skulle være en del af en lokal mødregruppe. Normalt er det sundhedsplejen i Aarhus, som står for at tilbyde og sammensætte mødregrupper, men på grund af den igangværende sygeplejestrejke er langt størstedelen af sundhedsplejens aktiviteter aflyst - herunder dannelse af mødregrupper.

- Det er klart, at strejken påvirker sundhedsplejen, når 110 sundhedsplejersker er udtaget til strejke. Derfor er der lavet et nødberedskab, som kun omfatter de helt nyfødte spædbørn og de mest sårbare børn og familier. Beredskabet indbefatter blandt andet barselsbesøget på fjerde-femte dag, som er et tilbud til alle, som føder og kommer hjem, siger Vibeke Westergaard, som er sundhedsplejeleder i Område Syd.

Løsningsorienteret mor

Men dannelse af mødregrupper er altså ikke en del af nødberedskabet hos sundhedsplejen. Det blev Cisse Vollund Kammersgaard bekendt med, da hun havde besøg af sin sundhedsplejerske fem dage, efter hun havde født sønnen Mikki. Hun havde glædet sig til at skulle have et fællesskab med andre mødre, hvor de kunne dele stort og småt.

- Det går ud over os på en træls måde, at der ikke bliver dannet mødregrupper lige nu, fordi man føler, at man ikke selv kan gøre noget ved det. Men det kan man jo i sidste ende godt. Det handler om at være løsningsorienteret, fastslår hun.

Den nybagte mor tog derfor kort tid efter sønnens ankomst sagen i egen hånd, da hun var fastbesluttet på, at hun ville have en mødregruppe. Der skulle kun et kort tilløb og et billede af sønnen til, inden Cisse Vollund Kammersgaard eftersøgte nybagte mødre i et facebookopslag i den lokale gruppe ”Borgere i Tranbjerg”.


Det var en spontan idé med et facebookopslag, som lige pludselig blev til noget helt vildt. Det lykkedes at få en mødregruppe, og vi har nu en dag, hvor vi skal samles og mødes.

Cisse Vollund Kammersgaard, nybagt Tranbjerg-mor


- Jeg tænkte, at nu hopper jeg lige ind og ser, om der skulle være nogle lokale, der ville være med. Og det var der. Jeg tror, at der gik én time, og så havde jeg en mødregruppe. Vi er fem i den gruppe, vi har samlet, siger Cisse Vollund Kammersgaard.

Gode råd med på vejen

Hun kan være lidt nervøs for, at den selvetablerede mødregruppe går glip af redskaber og vejledning, når det ikke er sundhedsplejen, der har stået for at danne gruppen.

Når der ikke er strejke, samler sundhedsplejen i Aarhus en gruppe på seks mødre, når de etablerer mødregrupper, som er en af sundhedsplejens mange indsatser. Men når gruppen er sat sammen, er den på egen hånd. Dog modtager de nybagte mødre i forbindelse med opstarten af mødregruppen gode råd til at lykkes med den gode mødregruppe. Rådene bliver leveret i et velkomstbrev i e-boks.

- Det er vigtigt, at man lytter til hinanden og forventningsafstemmer ved det første møde, og man skal være opmærksomme på hinanden og give plads til at tale om det, der kan være svært, lyder nogle af rådene fra Vibeke Westergaard.

Hun fremhæver, at mødregrupperne også danner grobund for at skabe sig et netværk og nye relationer i sit lokalområde. Dét var ligeledes en af grundene til, at Cisse Vollund Kammersgaard så frem til at blive en del af en mødregruppe i Tranbjerg.

Et fællesskab med andre mødre

I facebookopslaget gør Cisse Vollund Kammersgaard opmærksom på, at hun ikke kun er ny som mor - men også ny i Tranbjerg. Derfor var det særligt vigtigt for hende at blive en del af et nyt fællesskab.

- Jeg kunne godt tænke mig at få nogle venner her i området og lære nogle nye mennesker at kende. Og så handler det om at få et fællesskab med andre mødre, som man kan dele erfaringer med, hvis nu børnene har ondt i maven, eller hvis de ikke spiser, som de skal, siger hun og fortsætter:

- Det er et fællesskab omkring noget, der er nyt for os. I den mødregruppe, vi har samlet, er de fleste førstegangsmødre, men der er også en, der har prøvet det før. Jeg synes, det er rart at have en med lidt erfaring, som kan sige, at det nok skal gå. For man er bare meget usikker, når man står i det hele for første gang, og man ikke har den hjælp, som man egentlig gerne ville have.

Cisse Vollund Kammersgaard valgte at skrive opslaget med sin søn som afsender, fordi hun synes, at det var en lidt sjovere måde at gå til opgaven på. Det gav pote, da hun hurtigt fik samlet en mødregruppe. Foto: Screenshot

Selvom Cisse Vollund Kammersgaard og sønnen Mikki havde samlet sig en mødregruppe efter én time, lod de facebookopslaget stå. Det skulle være med til at inspirere andre til at danne deres egne mødregrupper i en tid, hvor sundhedsplejen i Aarhus er udtaget til strejke - og derfor ikke står for dannelse af grupperne.

- Det er det fedeste, at andre også har fået glæde af det

Facebookopslaget, der hurtigt høstede knap 150 likes, blev også både delt og kommenteret. Samtidig har det været grobund for flere mødregrupper end den, som Cisse Vollund Kammersgaard fik stablet på benene.

- Det er det fedeste, at der også er andre, der får glæde af det. Det gør mig da megaglad, at folk har lyst til at samles og komme lidt ud af starthullerne, så man ikke bare tænker, at det var ærgerligt, man ikke fik en mødregruppe, men at man selv tager noget initiativ i tråden, siger hun og fremhæver, at flere mødre har henvendt sig til hende og foreslået, at de kunne drikke en kop kaffe sammen.

Nu ser hun frem til, at mødregruppen skal samles for første gang lørdag 14. august - også selvom det er med lidt sommerfugle i maven.

- Det var en spontan idé med et facebookopslag, som lige pludselig blev til noget helt vildt. Det lykkedes at få en mødregruppe, og vi har nu en dag, hvor vi skal samles og mødes, siger Cisse Vollund Kammersgaard.

Den gode mødregruppe

Hvis man som nybagt mor takker ja til at være med i en mødregruppe, får man fra sundhedsplejen i Aarhus tilsendt et velkomstbrev, hvor der blandt andet er gode råd til, hvordan en mødregruppe bliver god, og hvad man kan tale om, når man mødes med de andre mødre. Her er et udpluk af de gode råd fra brevet.

I kan tale om:

Hvordan du har det? Hvordan dit barn har det? Hvordan det er at være forælder?

Hvordan bliver mødregruppen god?

Lyt til hinanden, giv hinanden mulighed for at tale om det, der er svært, gør ting sammen, fx efterfødselsgymnastik eller babysvømning

Praktiske overvejelser og idéer

- Tag stilling til, hvor ofte gruppen vil mødes – fx én gang ugentligt i ca. to timer i begyndelsen.

- Overvej forplejning - gør det enkelt.

- Afstem forventninger til hinanden – afklar fælles regler, fx om fortrolighed.

- Lav en præsentationsrunde – I kan fortælle om graviditet, fødsel, den første tid, hvad I er optaget af.

Kilde: Udsnit af ”Velkommen i din mødregruppe”, som sundhedsplejen Aarhus udsender

Sara Juel Toft sammen med sønnen Storm. De ser frem til at skulle begynde i mødregruppe, hvilket den nybagte mor har gode erfaringer med. Foto: Privatfoto

Nybagt mor til to: - Man møder nogle, der er samme sted i livet

26-årige Sara Juel Toft var en af mødrene, som reagerede, da Cisse Vollund Kammersgaard eftersøgte en mødregruppe.

Hun havde ellers tænkt, at det nok skulle gå uden mødregruppe, nu hvor det var anden gang, hun blev mor. Men så alligevel …

- Hvis jeg havde været førstegangsmor nu og ikke tidligere havde haft en mødregruppe - ja, så vidste jeg selvfølgelig ikke, hvad jeg gik glip af, men nu hvor jeg har den erfaring, havde jeg været ked af at gå glip af det, siger Sara Juel Toft.

I artiklen kan du hilse på den nybagte mor til to, som sætter ord på, hvad en mødregruppe betyder for hende.

26-årige Sara Juel Toft blev tidligere på sommeren mor til sit andet barn. Hun var hurtig til at gribe ud, da Cisse Vollund Kammersgaard eftersøgte en mødregruppe på de sociale medier.

Det var med lidt ærgrelse, at den nybagte mor til to Sara Juel Toft modtog beskeden om, at der denne gang ikke blev dannet mødregrupper på grund af den igangværende sygeplejestrejke. Men hun havde trods alt sin tidligere mødregruppe, som hun blev sat sammen med, da hun for to år siden blev mor for første gang.

Men dét var nok samtidig baggrunden for, at Sara Juel Toft hurtigt greb chancen, da Tranbjerg-moren Cisse Vollund Kammersgaard søgte nybagte mødre til sin egen mødregruppe. For den nybagte mor til to drenge vidste jo, hvad hun gik glip af, hvis ikke hun blev en del af sådan et fællesskab.

- Nu har jeg prøvet at være i en mødregruppe før, og jeg synes, at det er rigtigt hyggeligt og dejligt at få nogle nye bekendtskaber i nærområdet - og så er det jo nogle mennesker, som er nogenlunde samme sted i livet som en selv, siger Sara Juel Toft, som blev mor til sønnen Storm i juli.

- Samtidig tænkte jeg, at nu hvor det var mit barn nummer to, så gjorde det nok ikke så meget, at der ikke blev etableret mødregrupper, fordi jeg stadig ses med min gamle mødregruppe. Men det kunne samtidig være rart at få endnu flere bekendtskaber her i Tranbjerg, fortsætter hun.

Relaterer til hinandens situation

Så Sara Juel Toft sprang ud i det og tog imod tilbuddet fra Cisse Vollund Kammersgaard, og nu er hun en del af en nyetableret gruppe på fem nybagte mødre, hvoraf hun er den eneste, der ikke er førstegangsmor.

- Hvis jeg havde været førstegangsmor nu og ikke tidligere havde haft en mødregruppe - ja, så vidste jeg selvfølgelig ikke, hvad jeg gik glip af, men nu hvor jeg har den erfaring, havde jeg været ked af at gå glip af det, fortæller Sara Juel Toft.


Man kan dele sine erfaringer og råd omkring, hvordan man tacklede forskellige situationer.

Sara Juel Toft, Tranbjerg-mor til to


Hun ser endnu en gang frem til at dele bekymringer, glæder og frustrationer med nogle, der er nogenlunde samme sted i livet som en selv.

- De kan relatere til de tanker og udfordringer, man selv står med. For mit eget vedkommende er jeg den første i min vennegruppe, som har fået børn, så på den måde er det meget rart at ses med nogle, som er mere det samme sted som mig selv. De kan nemmere relatere til alle de ting, som handler om børn, siger Sara Juel Toft og uddyber:

- Hvis nu, der er en af mødrene, der står med nogle udfordringer, kan man høre hinanden til, om der er andre, der har prøvet det samme. Man kan dele sine erfaringer og råd omkring, hvordan man tacklede forskellige situationer.

Voksensnak om glæder og bekymringer

Hun er begyndt at se frem til at møde sin anden mødregruppe, hvor hun skal have sin godt en måned gamle søn med. Her glæder hun sig til at få nye bekendtskaber og have nogle af tale voksensnak med, nu hvor hun går meget alene under barslen. For selvom det er børnene, der på mange måder er udgangspunktet for fællesskabet, kan snakken også bevæge sig lidt væk derfra en gang imellem.

- Snakken går meget på glæder og bekymringer, som vi deler med hinanden. Det behøver ikke kun være i forhold til børnene og deres udvikling - det kan også handle om barnedåb, det nye forhold til ens partner og svigerforældre. Man kan vende mange ting i gruppen, siger Sara Juel Toft.

I foråret var der barselshøjskole i Tranbjerg, som foregik på biblioteket. Det gentager sig i slutningen af september, hvor barslende mødre kan opleve fire oplæg. Foto: Privatfoto

Faglighed med plads til babyer: Lokale Tranbjerg-kræfter inviterer på barselshøjskole

Barslende mødre har mulighed for at få flere vinkler på forældreskabet, når Tranbjerg Bibliotek og Tranbjerg Kirke til efteråret åbner dørene til barselshøjskole.

- Vi ville gerne lave noget, der var mere fagligt end en mødregruppe, og hvor man fik fyldt ny viden på, fortæller Gitte Ranfelt Laugesen, der er kirke- og kulturmedarbejder hos Tranbjerg Kirke, om tankerne bag barselshøjskolen.

I efteråret kan barslende mødre tage på barselshøjskole i Tranbjerg, hvor biblioteket og kirken for anden gang er gået sammen om at lave et program med fokus på forældreskab.

Der var fire faglige oplæg og barselssnak på programmet, da Tranbjerg Kirke og Tranbjerg Bibliotek for første gang inviterede til barselshøjskole i foråret. Det var en så stor succes, at de til september gentager succesen.

- Det gik over alt forventning med nogle megaspændende oplæg, der gav anledning til gode snakke. Vi kom lidt dybere ned i samtalerne - det blev ikke kun ved smalltalk, siger Gitte Ranfelt Laugesen, som er kirke- og kulturmedarbejder ved Tranbjerg Kirke.

Hun satte gang i barselshøjskolen, fordi hun selv savnede kulturtilbud i lokalområdet, da hun gik på barsel med sine tre børn. Inden hun gik til Tranbjerg Bibliotek for at få dem med på idéen, undersøgte hun, om der ville være tilknytning til en kommende barselshøjskole. Hun tog derfor en snak med babysalmesangmødrene, som hun er i berøring med i kirken.

- Det var virkelig vigtigt for mig, at det ikke bare skulle være et samarbejde mellem kirke og bibliotek. Man kan nemt komme til at gå inde bag - for mit vedkommende - de tykke hvide mure og opfinde alt muligt, men man ved jo ikke, om det har gang på jord. Og jeg havde virkelig lyst til, at barselshøjskolen skulle være noget, der bundede i et ønske fra lokalområdet, siger hun og fortæller, at der var fuld opbakning fra kirkens aktivitetsudvalg og menighedsråd til at gå videre med idéen.

- Vi ville gerne lave noget, der var mere fagligt end en mødregruppe, og hvor man fik fyldt ny viden på. Vi synes, at det var et godt miks mellem bibliotekets faglighed og det åndelige samt de store spørgsmål, som kirken er gode til at håndtere, siger Gitte Ranfelt Laugesen, som hurtigt fik Tranbjerg Bibliotek med på idéen.

Faglighed med plads til babyer

Snakken med babysalmesangmødrene var med til at skabe rammerne for programmet. Næsten samme program gentager sig til efteråret, hvor forældre igennem september og oktober kan deltage i fire oplæg med fokus på forældreskab fra forskellige vinkler. Der vil blandt andet være oplæg med en præst og en fysioterapeut.

- De mødre, som deltog i foråret, synes, at oplæggene var så vigtige, at de næste mødre også skulle have glæde af dem. Det er jo bare fedt, siger Gitte Ranfelt Laugesen.

Den gode blanding af faglige oplæg og mødet mellem mødre skal være med til at skabe en hel pakke, der giver mødrene ny viden og vinkler på forældreskabet. Det hele foregår med plads til bleskift, amning og leg med børnene.

- Man skal bare føle sig hjemme. Der er helt klart også plads til børnene - og mødrene kan jo høre hen over babypludderet, siger Gitte Ranfelt Laugesen og uddyber et regelsæt på barselshøjskolen:

- Sidste gang aftalte vi med mødrene, at der skulle være vandtætte skodder, så man trygt kunne sidde og fortælle om problemer og tanker, uden det kom videre derfra, siger Gitte Ranfelt Laugesen og uddyber, at det er særligt vigtigt, når det er mødre fra lokalområdet.

Sidst var der flere lokale mødre fra Tranbjerg, men der kom også mødre fra blandt andet Odder og Mårslet. Alle er velkomne til at være med.

- Der var flere fra Mårslet, som kom gående med barnevogn, siger Gitte Ranfelt Laugesen, som glæder sig over, at tilbuddet når ud over Tranbjerg Sogn.