Strejke går ud over mødregrupper: Nybagt mor har samlet sin egen i Tranbjerg
Den nybagte mor Cisse Vollund Kammersgaard fra Tranbjerg valgte tidligere på sommeren at være løsningsorienteret, efter hun fik at vide, at der under sygeplejestrejken ikke blev dannet mødregrupper.
- Det går ud over os på en træls måde, at der ikke bliver dannet mødregrupper lige nu, fordi man føler, at man ikke selv kan gøre noget ved det. Men det kan man jo i sidste ende godt, siger Cisse Vollund Kammersgaard, som i juli blev mor til sønnen Mikki.
Du kan folde artiklen ud og læse, hvordan hun greb opgaven an med at etablere sin egen mødregruppe, og hvordan initiativet blev taget imod af andre nybagte mødre i Tranbjerg.
I juli blev 28-årige Cisse Vollund Kammersgaard mor for første gang. Det fyldte hende og kæresten med kærlighed og lykke, men også med usikkerhed og bekymringer, om man nu er gode nok som førstegangsforældre.
- Man er nervøs for, om man gør det godt nok. Det tror jeg faktisk, at alle førstegangsforældre er. Man får barnet med hjem, og der er altså ikke nogen brugsanvisning med - det er bare værsgo, gå hjem og gør det bedste, I kan, siger hun med smil i stemmen, mens sønnen Mikki tager en lur.
Den nybagte mor havde set frem til at skulle dele både bekymringerne og begejstringen med andre mødre, når hun selvfølgelig skulle være en del af en lokal mødregruppe. Normalt er det sundhedsplejen i Aarhus, som står for at tilbyde og sammensætte mødregrupper, men på grund af den igangværende sygeplejestrejke er langt størstedelen af sundhedsplejens aktiviteter aflyst - herunder dannelse af mødregrupper.
- Det er klart, at strejken påvirker sundhedsplejen, når 110 sundhedsplejersker er udtaget til strejke. Derfor er der lavet et nødberedskab, som kun omfatter de helt nyfødte spædbørn og de mest sårbare børn og familier. Beredskabet indbefatter blandt andet barselsbesøget på fjerde-femte dag, som er et tilbud til alle, som føder og kommer hjem, siger Vibeke Westergaard, som er sundhedsplejeleder i Område Syd.
Løsningsorienteret mor
Men dannelse af mødregrupper er altså ikke en del af nødberedskabet hos sundhedsplejen. Det blev Cisse Vollund Kammersgaard bekendt med, da hun havde besøg af sin sundhedsplejerske fem dage, efter hun havde født sønnen Mikki. Hun havde glædet sig til at skulle have et fællesskab med andre mødre, hvor de kunne dele stort og småt.
- Det går ud over os på en træls måde, at der ikke bliver dannet mødregrupper lige nu, fordi man føler, at man ikke selv kan gøre noget ved det. Men det kan man jo i sidste ende godt. Det handler om at være løsningsorienteret, fastslår hun.
Den nybagte mor tog derfor kort tid efter sønnens ankomst sagen i egen hånd, da hun var fastbesluttet på, at hun ville have en mødregruppe. Der skulle kun et kort tilløb og et billede af sønnen til, inden Cisse Vollund Kammersgaard eftersøgte nybagte mødre i et facebookopslag i den lokale gruppe ”Borgere i Tranbjerg”.
Cisse Vollund Kammersgaard, nybagt Tranbjerg-morDet var en spontan idé med et facebookopslag, som lige pludselig blev til noget helt vildt. Det lykkedes at få en mødregruppe, og vi har nu en dag, hvor vi skal samles og mødes.
- Jeg tænkte, at nu hopper jeg lige ind og ser, om der skulle være nogle lokale, der ville være med. Og det var der. Jeg tror, at der gik én time, og så havde jeg en mødregruppe. Vi er fem i den gruppe, vi har samlet, siger Cisse Vollund Kammersgaard.
Gode råd med på vejen
Hun kan være lidt nervøs for, at den selvetablerede mødregruppe går glip af redskaber og vejledning, når det ikke er sundhedsplejen, der har stået for at danne gruppen.
Når der ikke er strejke, samler sundhedsplejen i Aarhus en gruppe på seks mødre, når de etablerer mødregrupper, som er en af sundhedsplejens mange indsatser. Men når gruppen er sat sammen, er den på egen hånd. Dog modtager de nybagte mødre i forbindelse med opstarten af mødregruppen gode råd til at lykkes med den gode mødregruppe. Rådene bliver leveret i et velkomstbrev i e-boks.
- Det er vigtigt, at man lytter til hinanden og forventningsafstemmer ved det første møde, og man skal være opmærksomme på hinanden og give plads til at tale om det, der kan være svært, lyder nogle af rådene fra Vibeke Westergaard.
Hun fremhæver, at mødregrupperne også danner grobund for at skabe sig et netværk og nye relationer i sit lokalområde. Dét var ligeledes en af grundene til, at Cisse Vollund Kammersgaard så frem til at blive en del af en mødregruppe i Tranbjerg.
Et fællesskab med andre mødre
I facebookopslaget gør Cisse Vollund Kammersgaard opmærksom på, at hun ikke kun er ny som mor - men også ny i Tranbjerg. Derfor var det særligt vigtigt for hende at blive en del af et nyt fællesskab.
- Jeg kunne godt tænke mig at få nogle venner her i området og lære nogle nye mennesker at kende. Og så handler det om at få et fællesskab med andre mødre, som man kan dele erfaringer med, hvis nu børnene har ondt i maven, eller hvis de ikke spiser, som de skal, siger hun og fortsætter:
- Det er et fællesskab omkring noget, der er nyt for os. I den mødregruppe, vi har samlet, er de fleste førstegangsmødre, men der er også en, der har prøvet det før. Jeg synes, det er rart at have en med lidt erfaring, som kan sige, at det nok skal gå. For man er bare meget usikker, når man står i det hele for første gang, og man ikke har den hjælp, som man egentlig gerne ville have.
Selvom Cisse Vollund Kammersgaard og sønnen Mikki havde samlet sig en mødregruppe efter én time, lod de facebookopslaget stå. Det skulle være med til at inspirere andre til at danne deres egne mødregrupper i en tid, hvor sundhedsplejen i Aarhus er udtaget til strejke - og derfor ikke står for dannelse af grupperne.
- Det er det fedeste, at andre også har fået glæde af det
Facebookopslaget, der hurtigt høstede knap 150 likes, blev også både delt og kommenteret. Samtidig har det været grobund for flere mødregrupper end den, som Cisse Vollund Kammersgaard fik stablet på benene.
- Det er det fedeste, at der også er andre, der får glæde af det. Det gør mig da megaglad, at folk har lyst til at samles og komme lidt ud af starthullerne, så man ikke bare tænker, at det var ærgerligt, man ikke fik en mødregruppe, men at man selv tager noget initiativ i tråden, siger hun og fremhæver, at flere mødre har henvendt sig til hende og foreslået, at de kunne drikke en kop kaffe sammen.
Nu ser hun frem til, at mødregruppen skal samles for første gang lørdag 14. august - også selvom det er med lidt sommerfugle i maven.
- Det var en spontan idé med et facebookopslag, som lige pludselig blev til noget helt vildt. Det lykkedes at få en mødregruppe, og vi har nu en dag, hvor vi skal samles og mødes, siger Cisse Vollund Kammersgaard.
Den gode mødregruppe
Hvis man som nybagt mor takker ja til at være med i en mødregruppe, får man fra sundhedsplejen i Aarhus tilsendt et velkomstbrev, hvor der blandt andet er gode råd til, hvordan en mødregruppe bliver god, og hvad man kan tale om, når man mødes med de andre mødre. Her er et udpluk af de gode råd fra brevet.
I kan tale om:
Hvordan du har det? Hvordan dit barn har det? Hvordan det er at være forælder?
Hvordan bliver mødregruppen god?
Lyt til hinanden, giv hinanden mulighed for at tale om det, der er svært, gør ting sammen, fx efterfødselsgymnastik eller babysvømning
Praktiske overvejelser og idéer
- Tag stilling til, hvor ofte gruppen vil mødes – fx én gang ugentligt i ca. to timer i begyndelsen.
- Overvej forplejning - gør det enkelt.
- Afstem forventninger til hinanden – afklar fælles regler, fx om fortrolighed.
- Lav en præsentationsrunde – I kan fortælle om graviditet, fødsel, den første tid, hvad I er optaget af.
Kilde: Udsnit af ”Velkommen i din mødregruppe”, som sundhedsplejen Aarhus udsender