Plan om 300 boliger i Tranbjerg møder modstand: Forening vil kæmpe for grønne åndehuller
En gruppe borgere i det sydlige Tranbjerg er gået sammen om at danne foreningen Bevar Tranbjergs Åndehuller. Spadestikket til borgerforeningen blev taget i foråret, efter det stod klart, at Aarhus Kommune har planer om at etablere 3600 nye boliger i hele Aarhus Kommune frem mod 2033. Heriblandt 300 i Tranbjerg.
Bag foreningen står blandt andre ægteparret Vibeke og Anders Thiim Harder, som har baghave ud til et grønt område, der er tegnet med i temaplanen "Arealer til alle boligtyper".
- Vi vil gerne i dialog med kommunen og vise dem området, så de ved, hvad det er for et åndehul, de har taget med i temaplanen, siger Anders Thiim Harder.
I artiklen kan du komme på visit i åndehullet, som ægteparret deler havelåge med. Desuden kan du blive klogere på Bevar Tranbjergs Åndehullers vision.
Når ægteparret Vibeke og Anders Thiim Harder står i deres baghave på Orholt Allé i Tranbjerg, har de lige nu udkig til et grønt område med en lille sø, hvor man blandt andet kan finde haletudser og guldfisk. Hver dag smutter de ud gennem havelågen og ud på det, de kalder for deres grønne åndehul.
- Vi bruger området virkelig meget sammen med vores børn og vores hund. Det var også en af grundene til, at vi flyttede hertil - vi ville have det landlige, men samtidig være tæt på Aarhus, siger Vibeke Thiim Harder.
Vibeke og Anders Thiim Harder er blandt initiativtagerne til borgerforeningen Bevar Tranbjergs Åndehuller, som tidligere på sommeren så dagens lys. Spadestikket til foreningen blev taget i foråret, efter det stod klart, at Aarhus Kommune har planer om at etablere 3600 nye boliger omkring Aarhus. Heriblandt 300 i det sydvestlige hjørne af Tranbjerg - blandt andet på de arealer, som ægteparret har udkig til fra baghaven.
- Vi er slet ikke imod byggeri af nye boliger i området, fordi vi godt ved, at boliger er en mangelvare rundt om i Aarhus, men samtidig vil vi gerne holde Aarhus Kommune op på, at det skal ske balanceret, så man ikke tager alle de grønne områder og fylder dem op med boliger, siger Anders Thiim Harder.
Opbakning til foreningen
For syv år siden havde Anders og Vibeke Thiim Harder selv glæde af, at nybyggerier skød frem i Tranbjerg, da de skulle skifte lejligheden i Aarhus ud med hus og have, nu hvor de var blevet forældre. Dengang blev boligområdet på Orholt Allé ifølge Anders Thiim Harder solgt på at ligge i et rekreativt område.
- Jeg var solgt, da jeg så området her. Jeg er selv vokset op i en mindre by, og jeg ville gerne give mine børn noget af det samme, som jeg selv havde glæde af, da jeg var barn, siger han.
Området, som i kommunens temaplan går under navnet 210312BO, har tydeligvis betydning for flere end blot familien Thiim Harder. Det viser den underskriftindsamling, som Bevar Tranbjergs Åndehuller satte i søen, da foreningen så dagens lys.
Vibeke Thiim Harder, medinitiativtager til Bevar Tranbjergs ÅndehullerMåske er det naivt, men det handler også om, at vi tror på, at hvis vi går flere sammen, så er det nemmere at blive hørt.
- Jeg er imponeret over, at så mange støtter op om sagen. Vi fik vel 200 underskrifter på de første to-tre dage, og jeg har fået mange kommentarer og beskeder om, at folk netop er flyttet til Tranbjerg på grund af naturen i området, siger Anders Thiim Harder.
Han har sammen med sine medinitiativtagere til foreningen startet både en hjemmeside og facebookside for Bevar Tranbjergs Åndehuller. Her giver foreningen mulighed for, at borgere kan tilføje deres lokale åndehul.
- Vi vil gerne give borgerne en mulighed for og en platform til at kunne sige til og fra, forklarer han.
- Måske er det naivt, men det handler også om, at vi tror på, at hvis vi går flere sammen, så er det nemmere at blive hørt, supplerer Vibeke Thiim Harder.
Invitation til kommunen
Foruden dialog med andre Tranbjerg-borgere har foreningen også sendt en invitation til Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune og rådmand for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek. Foreningen ønsker nemlig at vise og sætte ord på det område, som er blandt de arealer, hvor kommunen ønsker at bygge i Tranbjerg.
”Ifølge temaplanen skal der hele vejen rundt om 210312BO bygges rigtigt meget nyt de næste år. Og det kan give fin mening at bygge på de mange flade marker, der ligger her. Men - på 210312BO er der også planer om at bygge både fritliggende villaer og rækkehuse. Vi vil gerne invitere jer til Tranbjerg, så I kan se, hvorfor vi tænker, 210312BO er det perfekte lille åndehul for både os, der bor her i forvejen, og for vores mange kommende søde nye naboer,” lyder det blandt andet i invitationen.
- Vi vil gerne i dialog med kommunen og vise dem området, så de ved, hvad det er for et åndehul, de har taget med i temaplanen, siger Anders Thiim Harder, som håber på, at den viden kan forhindre første spadestik til nye boliger på lige netop de arealer.
- Vi håber, at de kan se en løsning, hvor området her ikke skal bebygges. Det kan i stedet blive et grønt område, som vi alle kan få glæde af - også de mange nye naboer, der kommer på sigt. Man skal alligevel tænke rekreative områder ind i byggeprojekter, og her er der allerede et område, man kan bruge, siger han.
Bevar Tranbjergs Åndehuller tænker også mere langsigtet, da de gerne vil bidrage til udviklingen af området.
- Vi vil gerne sikre, at der ikke bliver bygget på området her, men vi vil også gerne være en aktiv del af processen i forhold til, hvordan man kan skabe et fedt rekreativt område. Vi kender området, og vi vil gerne bidrage med den viden, som vi som borgere sidder med, siger han og fortæller, at borgerforeningen samtidig er i gang med at komme på en alternativ plan til, hvor man kan bygge i Tranbjerg.