Tranbjerg har fået et nyt samlingssted - nu mangler det bare lokale brugere
Mange Tranbjerg-borgere har formentligt allerede lagt mærke til, at der sker ting og sager på Kirketorvet 10. Siden marts har frivillige været med til at istandsætte og indrette Tranbjergs nye bylivshus, som har navn efter sin adresse på Kirketorvet 10.
Nu er man så langt med byens nye samlingssted, at bylivshuset har dannet ramme om sine første af mange fremtidige aktiviteter. I artiklen kan du blive klogere på, hvad du kan bruge bylivshuset til.
- Det er lidt et eksperiment, vi har gang i, men nu har vi nogle gode rammer, som vi skal have udfyldt. Man kan vel sige, at fundamentet er skabt, så nu er vores vigtigste opgave at få fat i nogle borgere, som vil byde ind og fylde huset, siger Merete Graversen, som er initiativtager til bylivshuset.
Rammerne for Tranbjergs nye bylivshus er efterhånden ved at være på plads, efter frivillige i de seneste måneder har været i fuld sving med at istandsætte den tidligere børneinstitution Tranely på Kirketorvet 10. Nu er man så langt, at bylivshuset allerede har dannet ramme om sine første aktiviteter.
- Det er megafedt, at vi nu er nået hertil, men jeg er også ved at blive den utålmodige type, der snart gerne vil have gang i alle de aktiviteter, der kan være her, siger Charlotte Pless, da hun viser rundt i Tranbjergs nye samlingssted på 400 kvadratmeter.
Charlotte Pless er en af de bærende kræfter bag tilblivelsen af det nye bylivshus i Tranbjerg. Hun begyndte som frivillig, men er i forbindelse med projektet blevet ansat i Innovation og Medborgerskab i Aarhus Kommune, som har været med til at søsætte flere bylivshuse rundt i kommunen.
Charlotte Pless, Innovation og Medborgerskab i Aarhus KommuneDet giver et fællesskab og et ejerskab til stedet, at borgerne har været med til at skabe det. Samtidig inspirerer man hinanden til at byde ind med det, man hver især kan.
Idéen til bylivshuset i Tranbjerg udspringer fra Charlotte Pless’ nabo Merete Graversen, som i lang tid havde leget med tankerne om at skabe et sted, hvor lokale kunne samles om kunst og kultur. Med en fælles vision om at skabe et samlingssted for byen slog de deres kompetencer sammen og tog arbejdshandskerne på for at komme i mål med idéen.
- Vi ville gerne skabe et sted med et uforpligtende fællesskab, som man kunne tage del i uanset ens baggrund og interesser, fortæller Merete Graversen om visionen.
Huset er nu en realitet, efter initiativtagerne fik Aarhus Kommune med på idéen, og i marts fik de så overdraget nøglerne til Kirketorvet 10 fra Alboa, som ejer bygningen. Siden da er der blevet lagt mange frivillige kræfter i arbejdet med at forvandle den tidligere institution til et samlingssted med mange muligheder.
- Det giver et fællesskab og et ejerskab til stedet, at borgerne har været med til at skabe det. Samtidig inspirerer man hinanden til at byde ind med det, man hver især kan, siger Charlotte Pless og fortæller, at der hver dag er en håndfuld frivillige, der kigger forbi med en hjælpende hånd, et møbel eller et nysgerrigt blik.
Kreativt mødested
Dermed er den lange to-do-liste blevet væsentligt kortere i løbet af de seneste måneder, hvor lokalerne er blevet malet og indrettet med interiør, som byens borgere har doneret til stedet.
- Vi måtte bare gå i gang fra en ende af. Dørene var ødelagte, men ellers så her ret fint ud. Vi er egentlig glade for, at det er et gammelt hus, fordi vi så har mulighed for at prøve nogle ting af, siger Charlotte Pless.
Selvom institutionsstemningen efterhånden er skiftet ud med en kreativ plantevæg lavet af paller og en nyetableret scene i fællesrummet, kan man stadig se levn fra dengang, bygningen husede Tranely. Børnehåndvasken på toilettet er forvandlet til plantekumme, mens de barnlige vægmalerier fra 70’erne pynter i kælderen, som på et tidspunkt skal rumme et bordtennisbord og øvelokaler til lokale musikere.
- Vi forsøger at bruge tingene på en lidt alternativ og kreativ måde, siger Charlotte Pless.
Kreativitet er på mange måder nøgleordet, når initiativtagerne sætter ord på indretningen af Kirketorvet 10, som både har fået en kærlig hånd inde og ude. Men det gør sig også gældende for mulighederne i bylivshuset.
- Det skal være et kreativt mødested, hvor der er plads til alle mulige skøre idéer. Vi drømmer om, at det skal være et kulturhus med flere funktioner under samme tag, hvor man kan mødes på tværs af generationer, siger Charlotte Pless.
Det er planen, at huset skal danne ramme om forskellige aktiviteter. Bylivshuset kommer til at være afsender på nogle af dem, mens byens borgere også får rig mulighed for at byde ind med arrangementer. Samtidig er det også muligt bare at slå vejen forbi til en kop kaffe i caféen.
- Det er lidt et eksperiment, vi har gang i, men nu har vi nogle gode rammer, som vi skal have udfyldt. Man kan vel sige, at fundamentet er skabt, så nu er vores vigtigste opgave at få fat i nogle borgere, som vil byde ind og fylde huset, siger Merete Graversen, som selv har sat gang i husets første tilbagevendende aktivitet.
Der er åbent
Selvom der går lidt tid endnu, inden caféen står klar med kaffe på kanden, er der så småt kommet gang i de første aktiviteter i bylivshuset. Det gælder både Merete Graversens kreative værksted, besøg fra lokale stavgængere og et arrangement med fjernstyrede biler.
- Vi er stille og roligt begyndt at åbne op, og vi kan mærke, at folk går og summer over, hvad de kan bruge stedet til. Det behøver ikke at være de helt store arrangementer, der skal løbe af stablen - det kan også være mindre ting som brætspilsaften, foreslår Charlotte Pless og fortæller, at der efter sommerferien for alvor begynder at komme liv i huset, når der forhåbentligt kommer gang i forskellige arrangementer.
- Jeg glæder mig til at opleve det møde, der opstår mellem byens borgere, lyder det forventningsfuldt.
Det kunne blandt andet være til den officielle åbning fredag 20. august.
Ligesom det er frivillige, der har knoklet med at skabe rammerne til bylivshuset, er det også frivillige, som skal hjælpe til med at holde huset åbent, og drømmen er, at man kan holde åbent hele dagen. Men først og fremmest handler det om at puste liv i bylivshuset på Kirketorvet 10, som indtil videre ikke er en permanent løsning. Man har fået en prøveperiode på to år.
- Det er nu, vi skal vise, at vi har et behov for at have huset, så vi forhåbentligt kan få et permanent sted en gang. Hvis jeg skal tænke rigtigt stort, bliver det til et kulturhus med blandt andet teaterscene og foredragssal, siger Merete Graversen, som dog glæder sig over, at byen nu har fået et samlingspunkt til kunst og kultur - og alle de andre aktiviteter borgerne finder på.