Annonce
Vi dyrker lidt mindre, end vi egentlig kan, fordi det i sidste ende giver en bedre kvalitet på druerne og dermed vinen, fortæller Steffen Sommer (tv.), som her snupper en smagsprøver på druerne i selskab med Poul Hakon Poulsen. Foto: Mathilde Bach Callesen
Tranbjerg-MårsletLIV

Ti år med fælles vinmark i Mårslet: Nu kan endnu flere være med

I år er det ti år siden, at Poul Hakon Poulsen kom på idéen om at skabe en fælles vinmark i Mårslet. Der var dengang flere lokale, der var klar til at blive vinbønder. De kan nu fejre jubilæet med deres bedste høst nogensinde.

Halvdelen af vinstokkene står tomme efter weekendens høst af hvide druer, mens de røde drueklaser skal have lidt længere tid på stokkene, før de skal høstes på den fælles vinmark på Bedervej i Mårslet.

- Vi følte os ligesom sydfranske vinbønder i det gode sensommervejr, da vi høstede i weekenden. Vi ved, at de hvide druer gav en rigtig god høst, og de røde druer ser også ud til at give en god høst. Vi får nok 50 procent mere, end vi plejer, siger Steffen Sommer.

Han er en af andelshaverne af den fælles vinmark i Mårslet, som satte de første rødder for 10 år siden. Det var Poul Hakon Poulsen, som kom på idéen om at gå flere lokale sammen om en vinmark, da han havde lidt ekstra kvadratmeter på Bedervej.

Steffen er jo vores vinmester, mens andre eksempelvis er gode til at beskære og binde vinstokkene op.

Poul Hakon Poulsen, idémand bag fælles vinmark

De var ti interesserede, der gav sig i kast med vinprojektet fra starten, og det er stort set de samme, som denne sensommer er med ved årets høst.

- Jeg er imponeret over, at de samme folk stadig har gejsten. Jeg kunne godt være nervøs for, at nogen ville miste interessen for det, siger Poul Hakon Poulsen.

Så gode, at de kan bruges som gaver

Begejstringen lyser i hvert fald stadig ud af Steffen Sommer og Poul Hakon Poulsen, da de viser rundt på vinmarken med små 400 planter. Der hænger mange velvoksne røde drueklaser, som ifølge de to amatørvinbønder har nydt godt af årets solrige sensommer.

- Vejret er rigtigt vigtigt ved modningen af druerne. Det havde ikke givet det samme, hvis det havde været en våd og kølig august, forklarer Steffen Sommer og smager på en af de søde druer, som til foråret kan hældes på flasker.

Om kort tid skal de røde druer høstes. Det ser ud til at blive en rigtig fin høst - den bedste nogensinde faktisk. Foto: Mathilde Bach Callesen

- Det har været en helt eventyrlig sommer i forhold til vinproduktion. Man kan ikke være sikret en god høst hvert år, når det afhænger af vejret, men den bliver altså god i år, supplerer Poul Hakon Poulsen.

De ti år med vinmarken har løbende gjort vinbønderne klogere på vinproduktion, men de byder hver især ind med forskellige kompetencer.

- Steffen er jo vores vinmester, mens andre eksempelvis er gode til at beskære og binde vinstokkene op, siger Poul Hakon Poulsen og understreger, at erfaringerne kan smages på vinene.

- Det er ved at være så godt nu, at vi kan bruge flaskerne som gaver, siger han med et smil.

Vil du være vinbonde?

Årets høst kan dog ikke nå at være færdige vinflasker til julegaverne, men den længere proces er sat i gang. Det viser de tønder, som lige nu er fyldt med 175 liter kommende hvidvin.

- Det kan egentlig godt drikkes til jul, men vi lader det stå frem til marts, så vi får det bedste resultat, siger Poul Hakon Poulsen.

Dét ved amatørvinbønderne, efter de har produceret vin siden deres første høst i 2013. Nu har de netop sat 100 nye vinstokke, som de kan høste fra om et par år. Det kræver tålmodighed at være vinbonde, fastslår Steffen Sommer med et smil.

Den tålmodighed kan andre nu prøve kræfter med, for Poul Hakon Poulsen har sat et nyt initiativ i søen - ligesom han gjorde det for ti år siden.

- De erfaringer, som vi har gjort os, vil vi gerne give videre, så nu kan de, som har lyst, købe en eller flere vinstokke, som vi sørger for at plante og binde op, siger idémanden og uddyber baggrunden for initiativet.

- Når vi fortæller om vores vinmark, er der mange, der synes, at det er spændende. Det er ikke alle, der har mulighed for at give sig i kast med det, men på den her måde, kan man få en smagsprøve på, om det er noget for en.

For kort tid siden var vinstokkene her fyldt med hvide druer, men de blev høstet i weekenden. Foto: Mathilde Bach Callesen

Vinbønderne, der har været med fra start, gør det ikke kun for at få en god flaske vin på bordet, og ifølge dem skal man heller ikke kaste sig ud i livet som vinbonde for at få billig vin, men fordi det er sjovt og socialt.

- Om torsdagen mødes vi om aftenen, hvor vi ordner marken, og derefter deler vi en flaske vin, mens vi vender verdenssituationen. Så det handler også om det sociale, det giver os, siger Steffen Sommer.

Samtalen kunne meget vel falde på de positive ting, der følger med klimaforandringerne.

- Man snakker så meget om klimaet, der forandrer verden. Men det byder også på nogle positive forandringer - for 50 år siden var det ikke muligt at producere vin i Danmark, siger Poul Hakon Poulsen.

Få overblik her
Nyhedsbrev

Borgergruppe kan ånde lettet op, men venter med at juble

Tranbjerg-MårsletLIV

Lokal borgergruppe føler sig hørt: Rådmand vil droppe byggeplaner i Tranbjerg-åndehul

Tranbjerg-MårsletLIV

Ungested er på vej i Tranbjerg: - Det skal være et trygt samlingssted

Tranbjerg-MårsletLIV

Efter ulovlig træfældning: Nu vokser Tranbjerg Skov på ny

Tranbjerg-MårsletLIV

Lokal forening er med i kampen om ”Årets lokale indsats”

Nyhedsbrev

Lokalområdet blomstrer i mere end en forstand: Rækkehuse og café er på vej

Tranbjerg-MårsletLIV

Nyt samlingspunkt i Mårslet Multihal: Café åbner til februar

Tranbjerg-MårsletLIV

Første spadestik trækker ud, men nye rækkehuse er på vej i Tranbjerg

Tranbjerg-MårsletLIV

Forvandling af udearealer ved bylivshuset: Se uderummet her

"Hvor ser det godt ud”, lyder det fra en lokal borger, da hun torsdag ved middagstid træder ind på udearealerne ved Kirketorvet 10 i Tranbjerg.

Tranbjerg-MårsletLIV

Ny omfartsvej giver udfordringer for Testrup Højskole: 210 meter lange jordvolde skal hjælpe

Når bladene om kort tid falder helt af træerne, vil eleverne og medarbejderne på Testrup Højskole ikke kun have udsigt over nøgne marker, men også til den kommende Giber Ringvej. De kan allerede nu følge en anelse med i anlægsarbejdet af Aarhus’ nye sydlige omfartsvej fra flere steder på skolens arealer.

Nyhedsbrev

Hvordan kører det med Giber Ringvej?

Det kører faktisk efter planen. I det seneste nyhedsbrev fortalte jeg ganske kort, at Aarhus’ nye sydlige omfartsvej følger tidsplanen - ja, faktisk er man i øjeblikket en smule foran. Det fortæller projektleder Carsten Thomsen mere om i en af dagens historier.

Tranbjerg-MårsletLIV

Ægtepar fra Mårslet blev kørt over af Giber Ringvej: - Vi måtte op på hesten igen

Tranbjerg-MårsletLIV

Den nye omfartsvej er godt på vej, men vejret kan komme til at drille

Tranbjerg-MårsletLIV

Så fik vejen sit navn: Derfor hedder Aarhus' nye omfartsvej Giber Ringvej

Tranbjerg-MårsletLIV

Netto i Tranbjerg lukker for en stund: Dagligvarebutikken skal totalrenoveres

Tranbjerg-MårsletLIV

Grøn kile mellem Beder, Malling og Mårslet kan være på vej

Nyhedsbrev

Grøn kile, kunstgræsbane og lokale vinbønder

Tranbjerg-MårsletLIV

Ti år med fælles vinmark i Mårslet: Nu kan endnu flere være med

Tranbjerg-MårsletLIV

Kunstgræsbane i Tranbjerg bliver forsinket et lille år