Annonce
Smilene er igen fremme hos ægteparret Anette og Troels Vulvig-Kristensen, efter de er kommet på plads i deres nye hjem. De var på grund af placeringen af Giber Ringvej nødt til at flytte fra deres hus på Nymarksvej i Mårslet. Heldigvis har de minder og billeder fra stedet. Foto: Mathilde Bach Callesen
Tranbjerg-MårsletLIV

Ægtepar fra Mårslet blev kørt over af Giber Ringvej: - Vi måtte op på hesten igen

I knap fire årtier var Nymarksvej 42 i Mårslet omdrejningspunktet for familien Vulvig-Kristensens hverdag. Men for to år siden måtte familien rive teltpælene op og pakke minderne sammen, da deres hjem skulle jævnes med jorden for at give plads til Giber Ringvej.

For to år siden havde ægteparret 69-årige Anette og Troels Vulvig-Kristensen stadig deres hverdag i hjemmet på Nymarksvej 42 i Mårslet, hvor de havde boet, siden de i begyndelsen af 1980’erne forelskede sig i huset og dermed rykkede fra Tranbjerg til Mårslet sammen med deres to døtre.

Men efter 37 år på Nymarksvej måtte parret finde flyttekasserne frem, da det var sikkert og vist, at Giber Ringvej skulle gå gennem familiens grund og dermed skulle deres hjem jævnes med jorden.

Siden da har Anette og Troels Vulvig-Kristensen ikke haft den store lyst til at kigge forbi deres gamle grund, men for nyligt lod de sig alligevel overtale af deres børnebørn.

- Det var en meget mærkelig følelse, og det var trist. Når jeg tænker på hjem, er det stadig Nymarksvej 42, men vi er da heldigvis ikke kørt forkert endnu, siger Anette Vulvig-Kristensen og lader blikket glide over på husbonden Troels Vulvig-Kristensen, som må erkende, at han har været lige ved og næsten et par gange.

I dag ligger ægteparrets nye hjem på Nygaard Tværvej i Odder, hvor de har boet i to år, efter de som punktum på en længere proces skulle være ude af deres hus i Mårslet i februar sidste år.

Planen var at blive gamle på Nymarksvej

Ifølge Anette og Troels Vulvig-Kristensen hørte de første gang om den nye vej syd for Aarhus i begyndelsen af 1990’erne - elleve år efter de flyttede ind i huset på Nymarksvej. Mens parret renoverede hus, plantede træer og ordnede have, blev vejprojektet forsinket ad flere omgange.

- Som årene gik, udviklede byen sig længere og længere mod syd. Der blev med tiden bygget hen over de steder, hvor vejen i første omgang var planlagt til at skulle ligge. Vi blev først opmærksomme på, at vejen rykkede helt tæt på os, da vi fik en skrivelse med de tre linjeføringer, siger Troels Vulvig-Kristensen.

- Vi var så glade for stedet, at vi faktisk var parat til at bo bag en jordvold med vejen ved siden af - vi var klar til at kæmpe for vores lille sted, fortsætter han.

Den sorte prik med ettallet er Nymarksvej 42 i Mårslet, mens den grå stiplede linje med teksten "vej under opførelse" er Giber Ringvej. Foto: Udklip fra krak

Men det endte med, at ægteparret stod overfor en ekspropriation, som medførte frustrationer, mens ægteparret samtidigt måtte bringe deres fremtidsdrømme op til revision. Planen var nemlig, at de skulle blive gamle på Nymarksvej 42, hvor de havde deres yngste datter, svigersøn og børnebørn tæt på.

- Vi havde gået og sparet op til, at vi skulle bygge et nyt hus på grunden. Vi havde fået tegnet huset, og vi havde fået en byggetilladelse, men i 2014 blev vi kaldt til et møde hos kommunen, hvor vi fik at vide, at den kommende vej kunne få negative konsekvenser for vores nye hus, siger Troelsen Vulvig-Kristensen.

Fyldt med frustrationer

I stedet for at gå videre med byggedrømmene i Mårslet måtte Anette og Troels Vulvig-Kristensen tage kontakt til ejendomsmæglere, der vurderede huset på Nymarksvej til 5,5 millioner kroner.

- Og så skulle vi også have for svie og smerte, så vi sagde til kommunen, at vi skulle have seks millioner kroner. Vi endte med at få 4,6 millioner. Det kunne vi godt købe et parcelhus i Mårslet for, men det var jo slet ikke det, vi ville have, når vi kom fra et landsted, siger Troels Vulvig-Kristensen, som mener, at man burde få en erstatning, der gjorde det muligt at blive i området og få noget tilsvarende.

- Vi følte os kørt over af en damptromle, hvor der ikke er nogen forhandling, supplerer Anette Vulvig-Kristensen, som brugte sine frustrationer til at pakke hjemmet ned.

De besluttede sig for at holde fast ved drømmen om at bygge nyt, når de havde fundet det rette område til deres nye hjem. Men det var svært at find et sted, som fremkaldte den samme begejstring, som da ægteparret for første gang så Nymarksvej 42.

- Men vi har altid været overlevere. Jeg har altid sagt til vores døtre, at man måtte op på hesten igen, så det var vi selv nødt til at efterleve, siger Troels Vulvig-Kristensen og fortæller, at valget faldt på Odder, hvor deres ældste datter og familien bor.

Det er nok også derfor, at man kan ane begejstring i stemmen hos ægteparret, da de fortæller om deres nybyggede træhus på Nygaard Tværvej - 10 kilometer fra deres tidligere hjem. Huset stod færdigt og klar til indflytning kort før, at Anette og Troels Vulvig-Kristensen stod uden tag over hovedet.

- Det var faktisk rigtigt godt, at vi skulle planlægge et nyt hus, så vi skulle bruge vores tid og energi på at gå op i, hvordan vores hus skulle være, siger han.

Turen går stadig til Mårslet

Selvom ægteparret nu er ved at forme deres nye liv med udsigt over åbne marker, kører Troels Vulvig-Kristensen stadig til Mårslet én gang om ugen for at være med på det gymnastikhold, han har gået på de seneste mange år, hvor de har holdt deres årlige fest i gildesalen på Nymarksvej. Desuden har Anette og Troels Vulvig-Kristensen stadig deres yngste datter, svigersøn og børnebørn i Mårslet.

- Vi har så mange minder fra byen - det er der, vi har fulgt vores børn i skole og holdt studentergilder, siger Anette Vulvig-Kristensen, som holder fast i minderne, men samtidigt har valgt at se fremad.

Selvom man kunne tro, at en tur ned ad mindernes sti ville få ægteparret til at køre en omvej i stedet for at snuppe Giber Ringvej, når den står klar, så er det ikke tilfældet.

- Vi kan godt se fordelene ved vejen. Vi har selv drevet virksomhed i Malling, mens vi boede i Mårslet. Men det havde bare været dejligt med en hurtigere afklaring, så vi ikke skulle have gået i uvished, siger Troels Vulvig-Kristensen.

Få overblik her
Nyhedsbrev

Borgergruppe kan ånde lettet op, men venter med at juble

Tranbjerg-MårsletLIV

Lokal borgergruppe føler sig hørt: Rådmand vil droppe byggeplaner i Tranbjerg-åndehul

Tranbjerg-MårsletLIV

Ungested er på vej i Tranbjerg: - Det skal være et trygt samlingssted

Tranbjerg-MårsletLIV

Efter ulovlig træfældning: Nu vokser Tranbjerg Skov på ny

Tranbjerg-MårsletLIV

Lokal forening er med i kampen om ”Årets lokale indsats”

Nyhedsbrev

Lokalområdet blomstrer i mere end en forstand: Rækkehuse og café er på vej

Tranbjerg-MårsletLIV

Nyt samlingspunkt i Mårslet Multihal: Café åbner til februar

Tranbjerg-MårsletLIV

Første spadestik trækker ud, men nye rækkehuse er på vej i Tranbjerg

Tranbjerg-MårsletLIV

Forvandling af udearealer ved bylivshuset: Se uderummet her

"Hvor ser det godt ud”, lyder det fra en lokal borger, da hun torsdag ved middagstid træder ind på udearealerne ved Kirketorvet 10 i Tranbjerg.

Tranbjerg-MårsletLIV

Ny omfartsvej giver udfordringer for Testrup Højskole: 210 meter lange jordvolde skal hjælpe

Når bladene om kort tid falder helt af træerne, vil eleverne og medarbejderne på Testrup Højskole ikke kun have udsigt over nøgne marker, men også til den kommende Giber Ringvej. De kan allerede nu følge en anelse med i anlægsarbejdet af Aarhus’ nye sydlige omfartsvej fra flere steder på skolens arealer.

Nyhedsbrev

Hvordan kører det med Giber Ringvej?

Det kører faktisk efter planen. I det seneste nyhedsbrev fortalte jeg ganske kort, at Aarhus’ nye sydlige omfartsvej følger tidsplanen - ja, faktisk er man i øjeblikket en smule foran. Det fortæller projektleder Carsten Thomsen mere om i en af dagens historier.

Tranbjerg-MårsletLIV

Ægtepar fra Mårslet blev kørt over af Giber Ringvej: - Vi måtte op på hesten igen

Tranbjerg-MårsletLIV

Den nye omfartsvej er godt på vej, men vejret kan komme til at drille

Tranbjerg-MårsletLIV

Så fik vejen sit navn: Derfor hedder Aarhus' nye omfartsvej Giber Ringvej

Tranbjerg-MårsletLIV

Netto i Tranbjerg lukker for en stund: Dagligvarebutikken skal totalrenoveres

Tranbjerg-MårsletLIV

Grøn kile mellem Beder, Malling og Mårslet kan være på vej

Nyhedsbrev

Grøn kile, kunstgræsbane og lokale vinbønder

Tranbjerg-MårsletLIV

Ti år med fælles vinmark i Mårslet: Nu kan endnu flere være med

Tranbjerg-MårsletLIV

Kunstgræsbane i Tranbjerg bliver forsinket et lille år